Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Nejlepší host je sofistikovaný host a tím se stanete studiem hostovky

Co si objednávat v restauracích a proč I.
Autor: Michael Klíma | 31.1.2007 | Jídla a jídelní lístky

Jako studenti Hostovky byste měli vědět co si objednávat v restauracích a proč.

Nemám ale na mysli jen restaurace v Česku, kde to dnes také není již nic jednoduchého protože na českých jídelních lístcích se v poslední době objevují sice klasická jídla, ale pod zcela novými názvy.

Pokusím se vám na těchto stránkách popsat několik klasických jídel pod názvy s jakými se setkáte při vašich cestách do zahraničí.

OSSO BUCO

V italštině osso je kost a buco je díra, ale v tomto případě to spíše znamená dutá kost, i když ta kost vlastně nesmí být dutá, protože by to nebylo ono. V té kosti musí totiž být to co dělá to osso buco takovu lahůdkou a to je morek.

Ossi bucchi nejsou ale jen kosti a morek. Kolem těch kostí nakrájených z telecího kolena na porce silné asi 4-5 cm musí být minimálně 100 až 150 gramů masa.

V Itálii kde toto jídlo vzniklo existuje receptů na osso buco celá řada a nejdete je v každé druhé kuchařské knížce, ale já bych vám na to osso buco tady recept nedal tak jako tak protože by to bylo proti mým zásadám.

Osso buco je specialita která se upravuje dušením těch kolen spolu se zeleninou, rajčaty a kořením a v tom je další tajemství osobuca. Množství zeleniny a druh koření se liší od receptu k receptu a i doba dušení je různá, na což vás také málokterý recept upozorní.

Doba dušení se totiž řídí velikosti porce masa které kost obaluje. Pokud dusíte osobuco příliš dlouho tak se maso převaří ztratí svoji šťavnatost a v tom horším případě odpadne od kosti. Nedostatečně dušené maso sice od kosti neodpadne ale bude tuhé a bez chuti.

obr1

V Itálii se Osso buco podává někdy i s rýží a nemusí to být šafránová rýže protože by se navyšovala jeho cena.

Když ale šafránovou rýži použijete, tak ho musíte pojmenovat Osso Bucco à la Milanaise.

obr2

V Americe je Osso Bucco populární se širokými nudlemi, nic méně není nic neobvyklého že si toto jídlo někdo objedná s bramborami.

Osso Buco také není zpravidla nic laciného a navíc se prodraží tím, že k němu musíte pít nějaké dobré italské červené víno.

Ještě něco, osso buco se sice jí vidličkou a nožem, ale tu kost pak musíte vzít do ruky a ten morek z ní vycucnout.

Teď ale proč chodit na osso buco do restaurací?

Nepochybuji o tom že v domácnostech je řada kuchařek a hobby kuchařů kteří umí taková jídla jako je osso buco udělat doma stejně dobře, ne-li lépe než v některých restauracích, ale někdo by mně musel přesvědčit o tom, že je mohou udělat laciněji obzvláště když jich nedělají alespoň deset porci.

Výhodou přípravy těchto jídel v restauracích je množstevní nákup, nevýhodou pro hosty je, že mnoho restaurací neumí udělat správně kalkulace a proto neumí ještě tyto úspory převádět na hosty.


Vrátit se na předchozí stránku

Koncept Steakgrill

Stránky první restaurace konceptu Steakgrill:


Steakgrill

s.jpg, 748B Koncept Steakgrill©

facebook

Počet návštěv

3160451
© 2007 - 2018, http://www.hostovka.cz