Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Nejlepší host je sofistikovaný host a tím se stanete studiem hostovky

Otázky a odpovědi

Zobrazení otázky a odpovědi


Otázka:
Dobrý den pane Klímo, jakožto amatér a zvědavec jsem si prohlédl jídelní lístek Steakgrillu a zarazila mne jedna věc. A sice nabídka dětských jídel. První drobnost je, že polévku Mini Kaldoun uvádíte až jako poslední. Podstatnější je, že dvě ze tří hlavních jídel nejsou zrovna podle pravidel zdravé výživy. Tím myslím smažené nuggety a hamburger, obojí navíc s hranolky. Dost mne to překvapilo, čekal bych od Vás něco jiného. Nebo používáte na smažení nějaký zdraví prospěšný bio olej? Mohl byste se k tomu vyjádřit? Děkuji, Martin Bílý

Odpověď:
Vážený Martine, jednak amateři, pokud se týká gastronomie, jsou všichni studenti této pomyslné university pro hosty takže jste na správné adrese, a to že jste zvědavec to vám může být jen ku cti protože jak s oblibou říkám: ?Kdo se neptá, nic se nedozví?. Neodpovídám Vám na základě Vašeho zklamání nad mými znalostmi tvorby jídelních lístků, ale jsem rád, že jste zde vaši otázku položil protože moje odpověď alespoň poučí i ostatní studenty. Nicméně mám podezření že tak docela úplný amatér nejste protože projevujete váš rádoby odborný názor na pravidla zdravé výživy, ale Hostovka nejsou stránky které by se správnou výživou chtěly zabývat, už jenom proto že názory na správnou výživu se dosti mění. Také bych na Hostovce nechtěl obhajovat zásady podle kterých jsem jídelní lístek pro ten koncept STEAKGRILL? vytvořil a musím jen říci, že ten jídelní lístek by neměl být nikomu modelem a že majitel té restaurace pan Jaroslav Honzajk nikterak netouží po tom aby ho někdo kopíroval. Já jsem sice popsal poslání Hostovky, ale nejspíše jsem nezdůraznil několik důležtých věcí jako například to, že Hostovka není nějakou školou gastronomie a že mé příspěvky jsou jednak na základě mých zkušeností, neboli můj subjektivní názor, a nebo to co jsem si někde přečetl, někde odposlouchal, okoukal nebo opsal a případně prožl a že za pravdivost neboli přesnost mých údajů nezodpovídám. Pokud se týká jídelních lístků, tak se mohu pochubit tím, že za dobu 30 let konzultanta jsem napsal úspěšných lístků tolik, že bych to dnes ani již nespočítal. Tvorbu jídelních lístků jsem v Americe také 15 let vyučoval a napsal jsem o tvorbě jídelních lístků nesčetná pojednání a dokonce i v Česku jsem na to téma měl několik seminářů, a vždy jsem zdůrazňoval, že opisovat něčí jídelní lístek nemůžete. Já tvořím jídelní lístky podle toho co předpokládám že klientela daného podniku ocení, ale jsem si vědom, že všem vyhovět nemohu. Pokud byste byl profesionálem v oboru pohostinství, tak bych vám vážený Martine doporučil prostudovat si některé techniky tvorby jídelních lístků přičemž byste se dozvěděl kdy a proč je některé jídlo na jídelním lístku na začátku a nebo nakonci a mnoho jiných zajímavých věcí jako proč zásady zdravé výživy jsou při tvorbě jídelních lístků pro restauace druhořadé. Jako studentu Hostovky vám ale mohu doporučit, abyste si na těchto stránkách přečetl například článek Dát lidedem to co chtějí, Kdo se neptá, nic se nedozví, a Pravda na jídelním lísku. Shodou okolností jsem se v těchto dnech dočetl, že Asociace HOTREC oponuje tomu, čemu jsem já oponoval již před mnoha lety a za co mně tehdy naši ?odborníci? div neukamenovali. V materiálech Hotrecu se píše: ?Asociace HOTREC neustále oponuje rozšíření požadavků na označování pokrmů podávaných v restauracích. Je prostě nereálné předvídat aplikování velmi složitých a detailních požadavků na předem nebalené potraviny, které jsou stravovacími podniky prodávány. Jídla podávaná v restauracích nemohou být vystavena stejným požadavkům na informace, jako je tomu v případě jídel zpracovávaných potravinářskými producenty. Většina spotřebitelů navštěvujících restaurace neočekává ?vědeckou přednášku? o pokrmu, který se chystá pozřít, ale očekává dobré jídlo podávané v přátelské atmosféře!? □ No a pokud se týká dětí, tak to si musíte přečíst článek ?Dětské jídelní lístky?. HOTREC HOTREC, jak říkají, je organizace která v Evropě reresentuje průmysl hotelů, restaurací a café, přičemž to café neznamená jen kavárny. Tento průmysl zahrnuje 1,4 milionu byznysů z nichž 92% jsou ?micro? závody s méně než 10 zaměstnanci. Tento průmysl jen v samotné EU zabezpečuje zaměsnání 8 milionům lidí. HOTREC slučuje 40 národnosntích asociací ve 25 evropských zemích. □ S pozdravem, Michael Klíma


Vrátit se na předchozí stránku

Koncept Steakgrill

Stránky první restaurace konceptu Steakgrill:


Steakgrill

s.jpg, 748B Koncept Steakgrill©

facebook

Počet návštěv

3160453
© 2007 - 2018, http://www.hostovka.cz