Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
také nevidím odpovědi pane Michale
jak stou kuchyní taky jse dělal celou dobu tu českou a pak čínu byla super a nevím jak, že se mi ta česká líbí stále__??
Němci dál dělají svojí, Rakušani dělají svojí, Italové, maďři, Poláci, Španělé, Portugalci, Francouzi, Angličani, Belgičani, Arabové, ´ˇCíňani trošku jinak než Vy ale to je to český kuchař vše dělá tak jak jeho chuti vyhovuje a tak dále.
Steaky mám rád ale to neznamená, že česká kuchyň je špatná, když se dobře udělá je náročná a co není náročné řeknu Vám, že by se pepi Macháček hodně překvapený jaký z Vás je Američan Mik, nic ve zlém, mám Vás rád a jste pro mě největší odborník...ale stale něco hledám.
Mějte se krásně pane Michale a doufám je vše dobré i nadále
Petr Hora
Odpověď:
Vážený Petře,
moc se omlouvám, ale z nějakého důvodu se některé otázky neobjevují v zadaných otázkách, ale teď jsem je na ně narazil v neodpovězených otázkách.
Pokud se týká české kuchyně, tak máte pravdu. Já jsem se učll v Česku za váky v hotelu Alcron, kde se sice vařila i česká kuchyně ale jelikož většina naši klientely byli Němci, tak se tam vařila i kuchyně německá a rakouská, ale díky šévkuchaři panu Florianu Zimermannovi, i kuchyně francouzká a jiné. Hned po válce jsem odešel do francie, kde jsem se ve francouzské kuchyni trochu zdokonalil, ale v zápětí jsem byl ve Francozské Indočíně, kde jsem se naučil základy čínské kuchyně která mně fascinovala natoli, že jsem ji studoval a výsledkem byla moje první kuchařka ČÍNSKÁ KUCHYNĚ, kteá pdle názoru mnohých, nebyla dosud překonána.
Tou čínou jsem se namlsal natolik, že jsem začal studovat jiné etnické kuchyně tudíž i kuchyni ruskou, rakouskou, Italskou (viz má ITALSKÁ KUCHYNĚ, která byla nakladatelsvím Grada vyhodnocena jako kniha roku, dále pak kuchyni španělskou, mexickou (viz moje Mexická kuchyně) a portugalskou, které si jsou velice blízké, ale i kuchyní britskou, belgickou a doknce i arabskou, o které se také zmiňujete.
Arabskou kuchyní jsem se tak trochu nučil v Ebyptě, kde jsem po dva roky pracoval jako konzultant a kde jsem ty Araby na oplátku naučil i naše nejpopulárněší jídlo svíčkovou a nebudete věřit tomu, že ti nevyučení Arabové ji dělali lepe než některří naši vyučení kuchaři s maturitou.
Ono je to tím, že ve světě ti nevyučení kuchaři, oproti českým kuchařům, kteří jak říkáte, dělají vše podle své chutě a jak jim to vyhovuje, dělají vše přesně podle mých receptůr a technologických postupů.
Říkáte, že steaky máte rád, a já předpokládám že máte na mysli české steaky, které by vám například v Americe hodili na hlavu a tak se nedivím že se nakonec vrátíte k té staré dobré české kuchyni které v Česku dávám přednost i já.
Nebudete asi věřit tomu, že tím, že jsem zkažený amerikou, v té restauraci STEAKGRILL, kterou jsem pomohl otevřít jím steky minimálně a tím častěji jím v té druhé restauraci Pod Hlásku, kterou jsem pomohl otevřít v Roudnici nad Labe, ve které se vaří i české hotovky formou meníček.
Vypracoval jsem tam cyklus 12 týdnů polévek a tří jídel, kerá ae za tu dobu ani jendnou neopakují a to více méně proto, abych dokázal že nejsem nějaký americký šovinista, jak se pepi Macháček, kterého ani neznám, domnívá. Mezi těmi jídly jsou v zásadě populární jídla české a staročeské kuchyně nic méně nějaká ta jídla která ve světě nabízíme v akci CZECH SPECIALS všem těm cizincům nenajdete.
Tudíž pokud "stále něco hledáte", tak se tam přijeďte poddivat. Největší odborník, i když na tom usilovně pracuji , zatím nejsem, protože to místo má v Česku obsazené náš nejlepší kuchař pan Pohlreich spolu s naším buducim nevětším gurmánem panem Vaňkem, ale já se spokojím s druhým místem.
Děkuji za Váš příspěvek a zase se brzy ozvěte,
Michael (Mike) Klima
Koncept Steakgrill
Počet návštěv