Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Nejlepší host je sofistikovaný host a tím se stanete studiem hostovky

Otázky a odpovědi

Zobrazení otázky a odpovědi


Otázka:

Dobry den pane Klima,

chtela bych se Vas zeptat jak se kalkuluji ceny jidel.Chteli bychom si s pritelem koupit zavedenou restauraci nebo penzion.A o kalkulaci nemam vubec zadne poneti.Slysela jsem o programu RESTIS ale radsi bych se to naucila bez nej.Dekuji moc s pozdravem Misa

Odpověď:

Vážená Míšo,

jelikož si hodláte koupit již zavedenou restauraci,tak předpokládám, že ta restaurace a penzion nějaké kalkulace má a poku ne tak je to možná důvod proč je ta restaurace na prodej. Ve Vašem případě kalkulace jak jídel tak toho ubytování  by měly být soušástí feasibility study která Vám ukáže jestli ten Váš záměr má vůbec nějaké předpoklady úspěchu. No, toto se u nás nenosí, a proto velká většina restaurací a penzionů končí s nepředstavitelnými dluhy,

Ale tak jako tak, na kalkulace není nějaká šablona. Ano, ty kalkulace mají nějaké zásady, které se můžete naučit z nějaké učebnice, ale jinak postup jejich tvorby, nebo ty kalkulace samotné se řídí nejenom charakterem, velikostí a ninými aspekty každého provozu.

V Česku jsem se teď naučil takové heslo: "Když něco neumíte, tak to nedělejte". Máte ale jinou možnost a to je, nalézt si nějakého odborníka, který  Váš záměr po provedení feasibility zváží, a buď Vám ho schválí nebo Vám ho rozmluví, což dělám já a což Vám někdy ušetří třeba Vaše celoživotní úspory.

Koupit hotel, penzion či restauraci umí každý blbec který má peníze, ale provozovat ji tak, aby byla rentabilní už tak jednoduché není.

Pokud mluvíte o programu RESTIS, tak to je úplné jiné zvíře a ten Vám kalkulace které budete potřebovat steně neudělá. Vy soce řkáte, že byste se to naučila bez toho programu ale doufám, že nepředpokládáte, že bych Vás to l po internetu načil já, protože tak jednoduché to není, protože by to pak dělal kde kdo. Normálně bych Vám doporučil nějakou školu kterí tvorbu kalkulací učí, ale pokd já vím, tak ani jedna z těch škol které znám, tvorbu kalkulací neučí.

Asi jsem Vám moc nepomoh, nicméně pokud máte zájem o mé konzultační služby, tak mě kontaktujte.

 

 

 

 

MICHAEL  KLIMA CEC, CCE,

Certified Executive Chef, Certified Culinary Educator,

Certified Hospitality Industry Consultant, Professor Emeritus¨

Triton College, Illinois, USA, člen Syndikátu novinářů ČR,

Freelance Writer, čestný člen AKC ČR od 1989

e-mail: klima@steakgrill.cz , www.hostovka.cz, www.steakgrill.cz

 

 

 

 

 


Vrátit se na předchozí stránku

Koncept Steakgrill

Stránky první restaurace konceptu Steakgrill:


Steakgrill

s.jpg, 748B Koncept Steakgrill©

facebook

Počet návštěv

3160453
© 2007 - 2018, http://www.hostovka.cz