Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Nejlepší host je sofistikovaný host a tím se stanete studiem hostovky

Otázky a odpovědi

Zobrazení otázky a odpovědi


Otázka:

Dobrý den,

píši bakalářskou práci Systém HACCP v gastronomii. V prvních kapitolách mé práce se chci zabývat vývojem a historií pohostinství, bohužel jsem zjistila, že o tomto tématu asi neexistuje žádná literatura. Zatím jediný vývoj pohostinství, který jsem našla je v knize Gustav Salač, Stolničení. V této knize je vývoj pohostinství popsaný velmi pěkně ale pouze krátce. Hledám knihu, která by byla obsáhlejší a zahrnovala nejen světový vývoj, ale především vývoj v České republice. Pokud o nějaké knize víte, byla bych Vám moc vděčná za doporučení.

S pozdravem

Radka Kostilníková

Odpověď:

Vážená Radko,

ten system HACCP který dnes respektuje téměř celý svět vznil v Americe a byl přeložen do většiny světových řečí, tudíž i do češtiny.

Najdete to na internetu. Pokud se týká vývoje pohostinství tak platí to samé a sice že to najdete také na internetu, ale v češtině bohužel vemi málo. Gustav Salač napsal svoji knihu as takpřed 50-60 lety a těmito léty popis vývoje ve všech podobných českých knihách končí.

Pohostisntví a gastronomie od té doby zaznamenali nesmírné změny které ale jsou popsány v cizích jazycích. O vývoji v české republice za toto období nemůže bohužel být ani řeč protože výjma nějakým změnám díky evoluci, k žádným drastickým změnám k lepšímu v českém pohostisntví nedošlo ba naopak. Jak asi víte, tak restaurace se v České repubice zavírají jedna po druhé a svádí se to na současoou ekonomickou krizi, což je vyložená blbost. České pohostisntví representují dnes na televizi všichni ti šarlatáni, ale dofám, že si z toho obrázek o současném českém pohostinství neděláte.

Dnešní rádoby odborníci, až na nějaké výjjimky, protože si v jiných řečíst neumí nic přečíst se stále vzhlíží v knihách Gustava Salače, Magdaleny Dobromily Retigové která na její dobu napsala líbivou kuchařku, která ale o gastronoii nebo pohostisntví, ani tehdejšímu, nikdy nic nevěděla. Vzhlížejí se v tak zvaných Czech Specials a gastronomii našich babiček, které sice, jako každá babička uměly vařit, ale o gastronomii nebo pohosttinství (nemluvě o tom mezinárodním) nidky nic nevěděly protož do restaurací ani u nás nikdy nechodily.

To víte, že o knihách zabývajicích se pohostisntvím a gastronomii vím, a celou řadu jich mám ve své odornné knihovně, ale pohostinství ve světě se nemění každý rok, ale každým dnem a každou hodinu a tak nejlepšm zdrojem nakonec je inernet, kde se o těch změnách dozvíte nejvíce.

Hodně úspěchů

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 415 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-520092929 1073786111 9 0 415 0;} @font-face {font-family:Verdana; panose-1:2 11 6 4 3 5 4 4 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1593833729 1073750107 16 0 415 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:EN-US; mso-fareast-language:EN-US;} a:link, span.MsoHyperlink {mso-style-priority:99; font-family:"Times New Roman","serif"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; color:blue; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; color:purple; mso-themecolor:followedhyperlink; text-decoration:underline; text-underline:single;} p.MsoNoSpacing, li.MsoNoSpacing, div.MsoNoSpacing {mso-style-priority:1; mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-language:EN-US;} span.StylE-mailovZprvy16 {mso-style-type:personal; mso-style-noshow:yes; mso-style-unhide:no; mso-ansi-font-size:11.0pt; mso-bidi-font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; color:windowtext;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-bidi-font-family:Calibri;} .MsoPapDefault {mso-style-type:export-only;} @page WordSection1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.WordSection1 {page:WordSection1;} -->

MICHAEL  KLIMA CEC, CCE,

Certified Executive Chef, Certified Culinary Educator,

Certified Hospitality Industry Consultant, Professor Emeritus¨

Triton College, Illinois, USA, člen Syndikátu novinářů ČR,

Freelance Writer, čestný člen AKC ČR od 1989

e-mail: klima@steakgrill.cz , www.hostovka.cz, www.steakgrill.cz

 

 

 

 

 


Vrátit se na předchozí stránku

Koncept Steakgrill

Stránky první restaurace konceptu Steakgrill:


Steakgrill

s.jpg, 748B Koncept Steakgrill©

facebook

Počet návštěv

3160453
© 2007 - 2018, http://www.hostovka.cz