Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
HOTELOVÉ POSTELE
Já nevím, jestli moje otázka patří do této skupiny.
My jsme nikdy moc necestovali ani za socializmu a do zahraničí už vůbec ne, takže nemáme velké zkušenosti jak si vybrat hotel nemluvě o postelích.
Teď sice se do zahraničí jezdíme a rádi, ale manžel je relativně velký a tak konkrétně ty postele jsou velký problém. Některé hotely sice uvádí jaké postele u nich mají, ale ty jejich názvy nám moc neříkájí. Můžete nám něco o tom napsat?
Berta
Odpověď:
Vážená Berto,
ve kterékoliv sekci Hostovky jste na správné adrese.
Otázky jako ta Vaše mně jen utvrzují v tom, že HOSTOVKA má předpoklady stát se zdrojem informací pro všechny kteří mají s pohostinstvím co společného ať jsou to hosté či provozovatelé pohostinství sami.
Pohostinství jako jedno z mála odvětví národního hospodářství je spojené se všemi ostatními. Ty skupiny na těchto stránkách jsou něco obdobného, protože ty také nelze nějak přesně vyhranit.
Postele například jsou jen malý zlomek z požadavků na ubytování a je těžko říci zda Vaše otázka patří do sekce CESTOVNÍ RUCH, nebo UBYTOVÁNÍ.
Problém pohostinství není také tak jednoduchý jak se zdá a navíc díky svému rychlému růstu nemá nějaké platné standardy.
Předně bych chtěl všechny čtenáře upozornit na to, že výraz "standard" který občas používám musí brát s reservou.
Pokud se týká standardů v průmyslu pohostinství a cestovního ruchu každá zem má stále ještě své vlastní standardy a mino to tak jak jsem již několikrát zdůraznil, tyto standardy se mění podle potřeby.
Mnoho bylo již uděláno ve smyslu celosvětového akceptovaní a respektování standardů ale zatím je jich málo.
Obzvláště pokud se týká postelí každá zem má své standardy, ale s narůstajícím cestovním ruchem bude muset dojít k adaptaci nějakých globálních standardů.
Je například známo, že ještě před 50 lety byly standardy měr hotelového a restauračního nábytku v Japonsku v podstatně menších mírách než dnes. Dnes ale japonci podstatně povyrostli a od ostatních lidí se nikterak neliší.
Přiložená tabulka je snaha s přijít s tabulkou která by byla respektována ve všech kultivovaných zemích a já osobně bych rád slyšel názory jiných lidí.
Název | Šířka cm | Délka cm | Místo na osobu | Poznámka |
Twin/Single | 99 | 190 | 99 x 190 | Malá, pro dospělého; dobrá volba pro běžnou potřebu |
Twin Extra Long | 99 | 203 | 99 x 203 | Vyžaduje nestandardní prádlo |
Full/Double | 137 | 190 | 69 x 190 | Stačí pro jednu velkou osobu nebo dvě menší osoby |
Queen | 152 | 203 | 76 x 203 | Nejvhodnější pro dvě dospělé osoby |
King | 152 | 198 | 76 x 198 | Dostačující pro dvě velké osoby |
Super King | 182 | 198 | 91 x 198 | Více než dostačující |
Tyto rozměry jsou jen přibližné a měly by být standardizovány nejenom s ohledem na nábytkářský průmysl, ale i s ohledem na výrobce ložního prádla, návrhářů pokojů, apod.
S tímto type postelí se setkáte často ve Francii nebo ve Španělsku, případně i v jiných Evropských zemích.
Pro hotely je tento typ postelí ale velice nepraktický.
Twin bohatě stačí pro dvě osoby které leží vedle sebe.
Extra Long Twin je dnes sice něco neobvyklého, ale tak jak se zvětšuje počet velkých lidí, tak bude stoupat poptávka po těchto postelích.
Queen size (královnina velikost) postelí je oblíbená velikost v hotelích protože dává možnosti různých kombinací.
Mnoho mezinárodních hotelů je vybaveno dvěmi Queen size postelemi.
King size je o něco větší než Queen size, a je jakýmsi standardem v hotelových pokojích amerického typu.
Tyto postele se liší podle cenové skupiny hotelu ale rozměry zůstávají zpravidla stejné.
Super King Size nebo také zvané executive double je více než dostačující pro všechny ne příliš dlouhé lidi.
Mezinárodní standard postelí, ať již Queen, nebo King se vyznačuje jednoduchostí.
Jednoduchost v mezinárodním hotelovém průmyslu nesmíme ale zaměňovat s primitivností.
Já osobně si myslím, že nějaký český nebo slovenský standard zatím neexistuje. Jediné s čím se setkáte je jakýsi standard pionýrských táborů kdy ručník případně i osuška které připmínají spíše šmirglpapír leží na každé posteli a které po použití není vlastně kam dát.
To bych se ale dostal do absolutní nefunkčnosti některých českých a slovenskýh hotelů, což by byla kapitola sama o sobě.
Studiem Hostovky bz její studenti měli za nějaký čas být natolik sofistikovanými návštěvníky hotelů že budou vědět co jim za jejich peníze patří.
Také budou vědět, že ve většině hotelů rádi vyhoví jejich požadavkům a tak možná se budete muset o nadměrné výšce Vašeho manžela zmínit.
Pokud máte vážená Berto podobné otázky tak neváhejte mi je položit. Odpověď na všechno sice nemám ale v takovém případě si něco vymyslím.
Mike
Koncept Steakgrill
Počet návštěv