Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
Zajímalo by mě jaké je spotřeba nápojů při různých příležitostech.
Děkuji
Pepa
Odpověď:
Vážený Pepo,
odpověď na tuto otázku by určitě zajímala mhoho lidí,a to ne jenom provozovatelů pohostintví ale i lidí kteří si například objedani nějaký banket nebo párty a pak se diví jestli skutečně vypili všechno to za co by měli zaplatit.
Já sice někde mám vlastní poznámky o tom kolik toho lidé vypili při různých příležitostech protože je to velice důlešité v případě že při té přáležitosti se podávají nápoje formou "open bar", což znamená že hosté mohou na účet hostitele vypít co hrdlo ráčí.
Tyto mé poznámky by vám ale nebyly moc platné protože jsou většinou z Ameriky nebo Australie a již tyto se podstatně liší. Například Australané pijí více piva nebo víná, kdežto Američané pijí spíše "hard liquors". Dále pak záleží o jekou příleřitost se jedná, jestli je to svatba, podnikové mecheche nebo pod. a také na složení,případně věkovou hranici hostů. Byl byste asi překvapen, že například v Americe mladí lidé, pokud je to "open bar", pijí podstatně více než například "senior citizens".
Já jsem ale přesvědčen,že něco takového se učí na našich hotelových školách a nebo prostě si budete muset vytvořit vlastní tabulky.
Teď mně ale napadlo, že před lety, když jsem pracoval pro ČSA, jsem vytvořil jakési spotřební normy pro podávání lihovin v prvé třídě na letadlech kde cestujicí mohli také vypít lihovin kolik chtěli. Ty normy zřejmě byly přesné protože jsem se pak po více než 20 letech dozvěděl,že je pro ty prvé třídy ještě používali.
Koncept Steakgrill
Počet návštěv