Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Gastronomické skupiny na českých lístcích
Autor: Michael Klíma | 10.11.2005 | Jídla a jídelní lístky
O názvech jídel jsme si v této sekci již něco řekli, ale o čem by studenti Hostovky něco měli vědět jsou GASTRONOMICKÉ SKPINY.
Nemám ale na mysli gastronomické skupiny do kterých se jídla dělí tak aby v nich byl nějaký přehled, mám na mysli gastronomické skupiny se kterými se setkávají hosté na jídelních lístcích.
Dal jsem si s tím práci a sepsal jsem gastronomické skupiny se kterými se setkáváme na Českých a nejspíše i na Slovenských jídelních lístcích:
Bezmasá a zapékaná jídla
Bezmasá jídla
Bifteky
Co tak něco na zub
Dětské jídelní lístky
Drůbež
Hotová jídla (Hotovky)
Chlebové papačky
Jehněčí maso
Jídla na objednávku
Jídla pro celou rodinu
Kompoty
Masové směsi
Moučníky
Něco k zakousnutí
Něco pro štíhlou línii
Osvěžující saláty
Poháry, zmrzliny a moučníky
Pokrmy k pivu a k jiným mokům
Pokrmy na grilu
Polévky
Předkrmy
Přílohy
Rybí speciality
Ryby
Saláty
Slovanská kuchyně
Speciality na grilu
Speciality naší kuchyně
Speciality z bramborového těsta
Speciality z hovězí svíčkové
Studená jídla
Studené předkrmy
Sýry
Teplé nápoje
Teplé omáčky
Teplé předkrmy
Těstoviny
Vepřové maso
Vepřové speciality
Já jsem ty skupiny neočísloval, ale nemusíte je počítat, je jich 47.
Toto je jen seznam sestavený z jídelních lístků jen několika málo restaurací a nemusím vám tudíž říkat že, těch skupin je na českých a slovenských jídelních lístcích daleko více.
Jedno ale musím říci, že na jednom lístku je všechny nenajdete ale je jich na těch našich jídelních lístcích více než dost a tak vidíte, jak je to všechno nesmyslné.
Také je nutno říci, že ten seznam je v abecedním pořádku a že na jídelních lístcích jsou ty skupiny v jiném pořadí.
Počet jídel v jednotlivých skupinách také není stejný. V Některé skupině jsou někdy jen dvě jídla, takže se člověk divý, že ta jídla mají vlastní skupinu, ale na druhé straně v některé skupině je jich 15 i více.
Tím se ale dostávám k hlavnímu důvodu pro který vám tento příspěvek píši.
Jako studenti Hostovky musíte totiž být bdělí a ostražití.
Když v nějaké restauraci mají například 50-60 míst a navíc ta restaurace je poloprázdná a na jídelním lístku vidíte 10 hotovek, tak si musíte nutně položit otázku, kolik porcí od každé té hotovky asi uvařili. Kdyby uvařili jen pět porcí tak by to bylo více než je potřeba.
To ale platí i o těch jídel na objednávku. Tam zase když vidíte že jich mají také deset, tak je vám hned jasné že pokud je vás 6 nebo více si musíte všichni objednat jedno a samé jídlo protože kdybyste si objednal každý něco jiného, tak byste se vaši objednávky nikdy nedočkali.
Také když mají na lístku více než tři polévky, z nichž dvě jsou třeba již při otevření přeškrtnuté, tak vidíte, že něco v té restauraci nehraje. No a když navíc z té obrovské nabídky jídel jsou některá také již přeškrtnutá, tak byste se měli sebrat a jít někam jinam.
No, a teď jako obyčejně mi někdo napíše, že urážímm české kuchaře, ale " Who cares!",já jim prostě nedám pokoj dokud se nepolepší.
□
Koncept Steakgrill
Počet návštěv