Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
AMUSE-GUELE
Autor: Michael Klíma | 5.2.2006 | Co, kdy, kde a jak
Amuse-gule, také zvané canapés je francouzský výraz pro jednohubky se kterým se často setkáte na mezinárodních lístcích.
Tomuto výrazu odpovídá anglický název "savouries" a do jisté míry i ruský "zakuski".
Francouzsky název amuse-guele se mně osobně moc líbí, protože v překladu to znamená něco čím si pobavíte vaši hubu (amuse=bavit, guelle =huba), neboli něco čím se v restauracích snaží hostům zacpat hubu po dobu kdy jim připravují další chody.
Amuse-guele nesmíte ale zaměňovat s výtvory kterými se presentují studenti našich odborných škol při různých výstavách jako je například Gastro Hradec, kde na každém takovém výrobku ztráví několik hodin takže z praktického hlediska je to zcela bezcené.
Amuse-guele sou malá, velice jednoduchá pikantní sousta, taková malá nic, z masa, ryb, plodů moře, zeleniny a ovoce, podávaná také ku koktejlům.
V rodinách se amuse-guele podávají jen zřídka a to jen při mimořádných příležitostech. V restauracích se s nimi setkáme častěji. V Americe patří do skupiny "finger foods" neboli mezi jídla která se dají jíst rukou tudíž se podstatně liší od předkrmů, hlavně od těch komplikovaných.
Vaření, ať již v domácnosti nebo v pohostinství, má dnes již zcela jiný směr než za dob Caréma nebo Escoffiera a dalších, tudíž jak jste si již asi povšimli trend je jen jeden a to rychle, rychle a rychle.
Také jste si ale asi povšimli, že dnes se již nerespektují nějaká přísná pravidla pokud se týká názvů gastronomických skupin jídel.
Při dnešní demokracii je i v gastronomii povoleno všechno co není vyloženě zakázáno, takže pod pojmemamuse-guele se můžete setkat se vším možným. Proto do této skupiny patří i "dips", což jsou husté pikantní omáčky nebo drezinky do kterých se namáčí kousky zelenin (crudités), případně krutóny (crackers) nebo čipsy.
Do této skupiny patří i španělské "tapas ", které restaurace nabízejí většinou jako pozornost podniku. Amuse-guele mohou být jak teplé, tak i studené. Zásadou je, že se dají jíst třeba i ve stoje rukama.
Koncept Steakgrill
Počet návštěv