Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Pompano en Papillote
Autor: Michael Klíma | 23.4.2007 | Jídla a jídelní lístky
Při svých cestách do zahraničí se určitě v některé restauraci setkáte s rybím jídlem zvaným Pompano en Papillote. Pokud máte rádi ryby, tak si ho nenechte ujít.
Tento recept, jak by se z toho francouzského názvu dalo předpokládat, nebyl vytvořen ve Francii, ale v restauraci Antoine's Novém Orleánsu jejím šéfkuchařem Jules Alicatore.
Jeho recept se stal natolik populární, že se s ním dnes setkáte nejenom po celé Americe, ale i v mnoha jiných zemích.
Pompano je ryba která se pro tuto přípravu hodí nejlépe. Filet z pompana, například oproti filetu z lososa má ideální tloušťku takže se provaří stejnoměrně.
Struktura masa pompana je pevná tudíž se při vaření v omáčce nenaruší jako by se narušilo například maso ze pstruha. Pompano má také velice delikátní a výraznou chuť kterou vařením v omáčce neztratí.
Tradičně se toto jídlo vařilo v pergamenu vykrojeného do tvaru srdce, dnes se ale běžně používá alumíniová folie vykrojená do dostatečně velkého obdélníku aby se do něj dalo upravované filé z pompana zabalit.
Na půlku folie pomaštěné olejem nebo máslem se dá vrstva hustého bešamelu nebo omáčky zvané sauce au vin blanc. Na omáčku se položí osolené a slabě opepřené filé pompana, a přeloží se druhou polovinou folie.
Okraje se přehnou tak aby vznikl dobře uzavřený "balíček". Balíček se pak peče v troubě při teplotě 232°C po dobu asi 15 minut.
Při použití pergamenu v té době balíček zhnědne, ale při použití folie o tento efekt přijdete, nicméně výsledkem je delikátně upečené pompano s jeho charakteristickou vůní která se z balíčku line při jeho rozkrojení.
Popularita tohoto jídla samozřejmě inspirovala ku mnohým variacím při použití jiných ryb a plodů moře a dokonce i kuřat, a to obzvláště v Novém Orléansu.
Nový Orleans je známý creolskou kuchyní která se vyznačuje hlavně svojí ostrostí a proto existuje i několik receptů které se vyznačují svojí ostrostí.
□
Koncept Steakgrill
Počet návštěv