Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Nejlepší host je sofistikovaný host a tím se stanete studiem hostovky

Zlepšení úrovně pohostinství
Autor: Michael Klíma | 17.8.2007 | Případové studie

ZLEPŠENÍ ÚROVNĚ POHOSTISNTVÍ NA OBZORU

Na stránkách http://labuznik.com jsem si v sekci MIMO MÍSU přečetl velice zajímavý příspěvek PONĚKUD ZAJÍMAVÝ DOTAZ öd glema, což nejspíše není jméno, protože je to psáno malým písmenem, který je ale svým způsobem velice zajímavý a proto vám ho tady přidávám v plném znění včetně několika reakcí které nejsou v nějakém logickém sledu, ale které přesto jsou také velice zajímavé protože jak to vypadá tak teď se konečně to české pohostisntví zlepší.

PONĚKUD NEOBVYKLÝ DOTAZ...

glema

 od nového školního roku budu učit ve věznici.

Ano, čtete správně. V jedné z našich těžších věznic se od září 2007 otevírá učňovská škola. První z nabízených oborů je Pracovník ve společném stravování. Je to dvouletý učební obor, kde se žáci budou učit všechno o pracech v gastroprovozech.

Já budu učit věci z provozu - tedy základy technologie přípravy pokrmů, techniky obsluhy, hotelového provozu, výroby a odbytu apod.

Neprskejte, co mají muklové za výhody - kdyby to alespoň několika pomohlo lépe se v životě uchytit a nás to uchránilo, má to smysl!

Protože začínáme a peněz je jen velmi málo, sháním vše, co nám může pomoci. Z pochopitelných důvodů se na exkurze do provozů nedostaneme, na net se s nimi nepřipojím.

Chci se tedy zeptat: Nemáte doma nějaké zbytečné časopisy o gastronomii, hotelech, kuchařek, kterých byste se chtěli zbavit?

Do Prahy bych se pro to dostala, vím, že poštovné je drahé. Chtěli bychom si postupně vybudovat nějakou gastroknihovnu a časem budeme i nakupovat, ale teď opravdu bojujeme o každou korunu! Učebnice apod. pro sebe samozřejmě máme (ne pro žáky, oni si budou jen psát).

Prostě přemýšlím, jak to udělat, jak jim co nejvíc ukázat.

Budu si moci tisknout z netu mimo věznici a obrázky nosit.

Nenapadá vás něco?

Nemohl by nám někdo něco věnovat?

Zaslal: Eja

 Glamo,

hodila by se Ti starší čísla Apetitu, Gurmána a La Cucina Italiana? Začíná se mi to doma hromadit a budu to muset probrat. A možná bych oželela i nějaké starší kuchařky, takovou tu klasiku - Vrabec apod.

Zaslal: Tasma

Ejo,

tytyty, Vrabec se nevyhazuje

Tasmo,

já ho nevyhodím, já ho věnuji pro dobrou věc. Pokud si to nerozmyslím a nezůstanu u časopisů.

Zaslal: karminek

jdu tam už teď se cítím jak trestanec.

Glamo

...... mimochodom ak nebudete priamo v provoze tak jednoducho natacat na kazety alebo cd...taketo programy sa po svete robia a maju vyborne vysledky.

Milá Ejo!

Určitě!

To by mi rozhodně pomohlo!

Tedy hlavně žákům. Oni jinak kvalitní "zážitkovou" kuchyni neuvidí.

Je to i výrazně motivační. To by bylo skvělé.

Rozmysli si, čeho by ses mohla zbavit a já ti s tím pak moc ráda pomohu!

Moje reakce (M. Klima)

 Na ten dotaz reaguji jednak proto, že je skutečně neobvyklý, ale také proto, že to oživilo některé mé vzpomínky.

Jeden respondent například píše, že takové programy se po světě dělají a údajně mají výborné výsledky.

 No, mně by zajímalo kde konkrétně. Já totiž jsem se něčeho podobného zúčastnil tady v Americe někdy v roce 1990, když jsem učil na Triton College v Rivergrove, Illinois.

 Bylo to v zásadě něco podobného, ale v tomto případě to měla být pomoc propuštěným potrestaným neboli bývalým muklům, zapojit se do normálního života.

Ten program se jmenoval CITA. Věřte nebo nevěřte ti potrestaní pokud se do toho programu zapojili, pokud neměli neomluvenou absenci to měli dokonce placené jako zaměstnání, neboli brali mzdu. What a country!

 Na té naší College (asi 30 tisíc studentů) byla celá řada oborů které se zde v různých odděleních vyučovaly, ale přesto, že to bylo velmi dobře placené jako mimořádný úvazek, jako "vedlejšák", tak ani v jednom tom oddělení se nenašli kantoři kteří by ty mukly chtěli učit, protože se jich báli. Něktří z nich měli odsezeno i 20 let.

 No já jednak, mám pro strach uděláno a navíc přesto, že jsem byl již ředitelem toho oddělení pohostinství, jsem to vzal protože jsem "money hungry", nebo-li, že jsem na peníze jako čert.

 Tím pádem se ti muklové dostali do pohostinství.Nějaká dvouletá učňovská škola, která by slibovala že se z absolventů stanou pracovníci ve společném stravování a ve které by se žáci naučili všechno v gastroprovozech, tak jako to bude glamo dělat v Česku to nebyla, protože tak se věci v Americe neučí.

 Tady se lidé učí jen věci které eventuálně mohou prakticky uplatnit. Tudíž to byly jen kurzy vaření, ale ne nějaká francouzská, italská, nebo studená kuchyně (Brabec), nebo něco podle Gourmet magazínu, což se tedy naučí ti muklové v Česku. Žádné zážitkové kuchyně, které tak letí v Česku, ale obyčejné základy vaření.

 Na rozdíl od toho českého programu jsme ale měli učebny a kuchyně pro praktickou výuku a o učebnice a časopisy nebyla sice nouze, ale pro tuto zvláštní skupinu "studentů" jsem musel vypracovat specifická skripta, protože nějací geniové to v zásadě nebyli.

 Učil jsem to dva semestry. Jak to probíhalo vám tady popisovat nebudu jedno vám ale mohu říci, že se to vytratilo "do ztracena". Tudíž to bylo jenom "waste of the taxpayers money", neboli ztráta peněz poplatců daní kteří na to museli přispívat.

 Jinak ale bych u této příležitosti opět projevil svůj názor na potrestané, chcete-li na mukly.

 Jednak jak jsem se již zmínil tak jsem v životě byl už všechno možné od dojiče krav po horníka a tudíž i mukl a proto si myslím že by se všichni ti muklov0 neměli házet do jednoho pytle.

 V česku se totiž také dělá věda z čistého výpisu trestního rejstříku, ale abych řekl pravdu tak někdy ty tresty uvedené v tom rejtříku nejsou za ten trestní čin, ale za to, že se ten člověk nechal nachytat a těch nachytaných v poměru k těm nenachytaným je minimum.

 Tudíž mnohdy si musíte dávat větší pozor na ty s čistým rejstříkem protože mezi nimi jsou ti chytřejší kteří se prostě ještě nenechali nachytat a tím pádem o mnoho nebezpečnější.

 Prostě i zde plati jedno prikazani meho naboženství- NIKOMU NEVĚŘ, ANI SOBĚ"

 Na každý pád je třeba o vašich zaměstnancích vědět co nejvíce k čemuž vám jako obyčejně musím do těchto stránek přidat zábavnou historku.

 Nový barman


Vrátit se na předchozí stránku

Koncept Steakgrill

Stránky první restaurace konceptu Steakgrill:


Steakgrill

s.jpg, 748B Koncept Steakgrill©

facebook

Počet návštěv

3160453
© 2007 - 2018, http://www.hostovka.cz