Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
SLEVY
Autor: Michael Klíma | 26.12.2007 | Gastronomie
V pohostinství v mnoha zemích jsou večeře v zásadě tím posledním jídlem dne. To jak hodnotné, syté nebo obsáhlé večeře by měly být je individuální.
Rovněž i doba podávání večeří se mění podle národnostních a krajových zvyků a tradic, a ročního období, ale z pravidla je to od 18 do 20 až 23 hodin.
V České reupublice se v současné době doba podávání večeří mění tak, že si netroufám ji stanovit.
V Americe některé restaurace aby snížili nápor ve špičce, což je zpravidla kolem 19 hodiny, podávají večeře již od 17:00 hodin, a aby přilákali v té době již hosty, nabízejí až do 19:00 hodin slevu které se říká "EARLY BIRD SPECIAL".
Některé restaurace, ale hlavně bary, a to ne jenom v Americe, nabízí v době před veřeří tak zvanou "HAPPY HOUR", neboli hodinku dobré pohody.
V té době, což jsou někdy i dvě hodini či více, dostanete dva drinky za cenu jednoho, avšak ne 50% slevy na jeden drink který si dáte, jak by se někdo domníval, nedostanete.
Po dobu HAPPY HOUR, se podávají formou "All you can eat", neboli že toho můžete sníst kolik chcete, různá malá jídla, což jsou zpravidla různé studené a teplé chuťovky, tak zvané snacks, které jsou tak syté, že někteří lidé jdou na večeři až velmi pozdě a i v takovém případě si zpravidla již žádný předkrm neobjednají a spokojí se jen s hlavním jídlem. Někteří se ale tolik najedí, že na večeři pak už vůbec nejdou.
A Americe mnohé restaurace poskytují "Senior citizens discount", která se pohybuje od 10 do 25%.
Zřejmě si teď říkáte, jak při těch všemožných slevách mohou restauratéři vůbec existovat. Nemusíte však mít obavy. Jednak se ty slevy nesčítají, takže můžete využít jen jednu z nich, a navíc to mají všechny restaurace dobře spočítané. Na lihovinách je v Americe taková marge, že když si dáte jen dva drinky a nic jiného, tak ten restauratér má již vyděláno, přestože vám poskytl některou z těch slev. What a contry!
□Koncept Steakgrill
Počet návštěv