Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Salzburger Nockerln
Autor: Michael Klíma | 12.6.2008 | Jídla a jídelní lístky
Vážený Karle,
to víte, že vím co jsou to Salzbuger Nockerln. Těžko říci, kde tento atraktivní moučník vznikl. V Americe, kde mu
říkají "Floating Islands", neboli plovoucí ostrůvky, asi nevznikl, protože v Solnohradu, kde se mu říká "Salzburger
Nockerln" znali tyto noky údajně už před objevením Ameriky, a tak nakonec zbývá se rozhodnout, jestli jeho původ
připíšeme Italům a nebo Rakušanům.
Ono ale nakonec není ani tak podstatné kde tento moučník vznikl, jako to že je velice jednoduchý atraktivní a proto jsem ho zařadil jak mezi italské tak i rakouské jednoduché moučníky. Jedinou nevýhodou je, že se nemůže dělat dopředu.
Já jsem v Saltzburgu neboli v Solnohradu byl, ale ne k vůli těm nokům, i když jsem o nich věděl. Ty noky dělají po celém Saltzburgu údajně všude stejně, ale někdo mi řekl že nejlépe je dělají v hotelu Goldene Hirsh a tak jsem si tam na ně zašel a odtud je přiložený recept.
20g cukru
10g mouky
3 vaječné bílky
2 žloutky
½ lžičky vanilkového cukru
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce medu
10g másla
cukr na posypání
1 ohnivzdorná, nejlépe oválná miska
Smícháme máslo a med a směsí pokryjeme spodek ohnivzdorné misky.
Z bílků při občasném přidávání cukru ušleháme tuhý sníh. Dřevěnou vařečkou do bílků opatrně vmícháme žloutky, posléze mouku a vanilkový cukr. Směs rozdělíme na tři díly (viz. obrázek) které dáme do misky a při teplotě 200°C 3-5 minut.
Před podáváním posypeme práškovým cukrem.
Já jsem ty noky od té doby dělal několikrát a i když nerad, tak se musím přiznat, že tak jako jsou ty na tom obrázku se mi nikdy nepovedly.
Koncept Steakgrill
Počet návštěv