Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
OPEN BAR
Autor: Michael Klíma | 16.7.2008 | Co, kdy, kde a jak
V přesném překladu open bar znamená otevřený bar, ale jako studenti Hostovky byste měli znát jemné nuánce tohoto výrazu, abyste se eventuálně nedostali do trapné situace. Při společenkých akcích na které budete eventuálně pozvání to vzásadě znamená že všechny nápoje, v četně koktejlů, jsou zadarmo. Hosté (guests) takovou pozornost (convenience) velice ocení a hostitel (host) neboli ten kdo takovou společenkou funkci pořádá, nebo za ni platí, má pocit, že hosté jsou spokojení.
Cateringové společnosti nabízejí open bar jako součást tak zvaného "package". V takovém případě výběr nápojů, zejména lihovin, je limitován na běžné lihoviny, tak zvané "well brand", nicméně hostitel má možnost připlatit na lepší kvalitu vybraných lihovin tak zvaných "premium brand", nebo "top shelf".
Výhody a nevýhody "otevřeného baru"
Výhody: Host nemusí čekat až mu jeho nápoj "dolije" a může si dojit k baru sám kde si objedná drink dle své preference.
Nevýhody: Někteří hosté, a to ne jenom v Česku, pokud je něco zadarmo prostě neznají míru a tak v takovém případě se opijí, a mnhdy jinak slušnou party svatbu či oslavu zcela zničí.
V Americe, pokud takový host v podnapilosti způsobí nějakou škodu, případně zaviní nějaké neštěstí, může odpovědnost nést ten kdo ho do takového stavu přivedl, což by byl hostitel a proto někteří hostitelé, přesto, že by si výdaje s cash bar mohli dovoloit, dávají přednost podávání lihovin formou cash bar při kterémžto způsobu ta konzumace lihovin je kontrolována alespoň jejich cenou. What a country!
□
Koncept Steakgrill
Počet návštěv