Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Nejlepší host je sofistikovaný host a tím se stanete studiem hostovky

PŘÍPADOVÉ STUDIE
Autor: Michael Klíma | 17.7.2008 | Koho se to týká

Případové studie, anglicky zvané Case Studies jsou v Americe velmi účinnou formou výuky, zejména při výuce managementu.


Příklady úspěšného managementu českých soukromých pohostinských provozů, pokud se o některých dá hovořit, jsou bohužel z dob před zavedením socialistického pohostinství a tudíž přesto, že si zaslouží uznání, jsou pro dnešní techniku managementu téměř neupotřebitelné.


Možná, že se mýllím, ale až na nějaké výjimky tajemství úspěchu některých současných českých pohostinských provozů nebo konceptů, ani těch které byly ohodnoceny cenou Jaroslava Vašaty, nebylo nikdy odhaleno a zveřejněno a možná, že by to mnohým začínajicím restaratérum bylo prospěšné, ale kdo ví, možná že je to důvěrné.


Současný český pohostinský průmysl, leda že se i tady mýlím, nemá bohužel od Sametové revoluce ještě dokumentaci výsledků úspěšného managementu, ani popis důvodů pro které některé provozy uspěly či neuspěly a proč, a proto pokud to někoho zajímá tak se musí obracet na některé zahraniční případové studie které se dají na naše poměry aplikovat, což je ale podmíněno znalostí nějakého cizího jazyka, s čímž se jen velice málo našich mladých manažerů může pochlubit.


Já případové studie používam s oblibou a velice často, ale problém bohužel je, že čeští manažeři pohostinství, až na několik málo výjimek, si z případových studií které jim mnohdy překládám do češtiny málokdy vezmou poučení.


Pod vlivem jejich přesvědčení: ?všechno vím, všechno znám a nikdo mně nemusí nic učit? jakékoliv případové studie jsou pro mnohé zcela bezcenné.


Já naopak při mé patnáctileté praxi ve výuce na hotelové škole v Chicagu jsem případové studie studoval a používal velice často, a mohu říci že byly nejúčinnějším prostředkem jak některé osvědčené techniky managementu mým studentům přiblížit.


Hostovka není školou managementu restauračních provozů nicméně vy jako studenti Hostovky byste měli vědět co dělá některé restaurace úspěšnými, a naopak co je důvodem jejich neúspěchu, a proto v mých příspěvcích s případovými studiemi se setkáte velice často.



Vrátit se na předchozí stránku

Koncept Steakgrill

Stránky první restaurace konceptu Steakgrill:


Steakgrill

s.jpg, 748B Koncept Steakgrill©

facebook

Počet návštěv

3160453
© 2007 - 2018, http://www.hostovka.cz