Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Absinth
Autor: Michael Klíma | 7.7.2005 | Nápoje (koktejly)
absinth (fr.), česky absint, je zelený likér k jehož přípravě se mimo jiné používá nahořklá dřevnatá rostlina (Artemisia absinthum) anglicky zvaná wormwood. Wormwood má intenzivní anýzovou příchuť a odtud francouzský název Anisette. Tomuto nápoji byly přičítány afrodisiacké účinky a proto se stal se velice populárním hlavně ve Francii a v Novém Orleansu v Carolině a ve Spojených Státech Amerických.
Absinth se obyčejně ředil tak, že se kapal do sklenice přes cukr v perforované lžičce, přes který se pak přelévala voda, čímž se voda zakalila na barvu řídkého mléka. Proto v Novém Orleansu dostal absinth jména jako Milky Way, Geen Opal a Herbabsaint.
Absinth byl vynalezen v Couvet ve Švýcarech Francouzem Dr. Ordinaire. Dr. Ordinaire prodal svůj recept v roce 1797 panu Pernodovi jehož jméno se stalo pro tento likér synonymem po celém světě.
Ve Francii je absinth také znám pod názvy pastis a anisette. Na přelomu století byly u absinthu zjištěny účinky škodlivé lidskému zdraví a silné návykové vlastnosti. Na základě toho Belgie zakázala prodej absinthu v roce 1905.
Po známém soudním procesu švýcarského sedláka Jana Landfreje, který údajně pod vlivem absinthu zavraždil manželku a své děti, švýcarské úřady v roce 1910 prodej absinthu rovněž zakázaly.
Ve Spojených státech amerických, kde zákaz prodeje absinthu přišel v platnost v roce 1910 byl absinth nahrazen likéry s anýzovou příchutí jako je Ojen vyráběný ve Španělsku, a v roce 1934 likérem Herbsaint, vyráběný v Novém Orleansu lékárníkem J. Marion Legendre.
V Palestině bylo již před tisíci lety známo hořké víno (absinthiatum) připravované z výše zmíněné rostliny, které se vlastně dá považovat za prvý míšený nápoj.
V České republice se většinou prodává absint firmy Pernod. Nedá se ale říci, že by absint byl v České republice nějaký hit. Lidé kteří ho neznají jeho chuť přirovnávají mazání na bolavé nohy, a ti co ho znají si ho dávají velmi zřídka.
Pro zjemnění chutě a vůně se v Americe absinth podává on the rocks což ve volném překladu znamená "na útesech ledu". Rock v tomto případě se totiž nepřekládá jako skála. Rock také co společného s "rock and roll", v kterémžto případě "rock" je odvozeno od rocking, neboli od kolébání nebo houpání.
absinth on the rocks
Koncept Steakgrill
Počet návštěv