Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Technologie v průmyslu pohostinství
Autor: Michael Klíma | 23.4.2009 | Pohostinství
Technologie v globálním průmyslu pohostinství
předstihla schopnosti člověka.
Náše pohostinství není výjimkou. Žádný futurista se v současné době neopovažuje předvídat co nám technologie a hlavně počítače přinesou v tomto století. Nicméně odborníci v pohostinství na západě se snaží na úkoly tohoto století připravit.
Prognostika, plánování, výuka a trénink, využívání nových technologií, konvenience, schopnost rychle se přizpůsobit změnám, jsou na prvních stupních žebříčku úkolů pro příští století všech velkých organizací.
Základním plánem provozu pohostinského průmyslu, o čemž se přesvědčíme studiem dalších kapitol, je jídelní lístek.
Dnešní jídelní lístek se však již nedá tvořit podle zásad stavěných na zastaralých gastronomických pravidlech. Dnešní jídelní lístek je plán veškeré činnosti podniku a jako k takovému nemůžeme k jeho tvorbě přistupovat jinak než využitím logistiky.
ZAŘÍZENÍ
Nové poznatky o hygieně a správné výživě na jedné straně přináší potřebu nových technologií a zařízení, ale na druhé gastronomii zjednodušují.
Například to aby Číňan jedl něco takového jako je hamburger nebo smažená kuřata rukou, místo hůlkami, bylo ještě před několika lety téměř nemyslitelné, a dnes jak to vypadá, zvyklosti - nezvyklosti -je to možná jediná možnost jak rychle nakrmit ty biliony stále přibývajících lidí na naší planetě.
Proto při tvorbě jídelních lístků pozorně sledujeme potřebu náčiní zařízení aby se nám nestalo, že dáme na jídelní lístek jídlo které nebudeme pak moci udělat protože nebudeme mít potřebné zařízení.
Ideální je mít při seznamu jídel plánovaných pro náš jídelní lístek kolonku s názvem potřebného zařízení a náčiní.
Logistika v průmyslu pohostinství a cestovního ruchu je umění skloubit všechny články tohoto enormního odvětví národního hospodářství v jeden celek jehož hlavním cílem je uspokojit potřeby a přání hostů a vytvořit zasloužený předpokládaný zisk.
Michael D. Klima, CEC, CCE
Koncept Steakgrill
Počet návštěv