Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Nejlepší host je sofistikovaný host a tím se stanete studiem hostovky

FINGERBOWL
Autor: Michael Klíma | 20.7.2005 | Co, kdy, kde a jak

V jedné české příručce pro číšníky jsem našel tuto definici: malá nádoba naplněná vodou (možno i kouskem citrónu), kladená na stůl, aby hosté mohli opláchnout prsty.

Obávám se, že taková definice toho těm číšníkům moc neříká, nehledě hostům, kteří nakonec takové příručky nečtou.

Fingerbowls je jeden z odborných výrazů který byl kdysi v pohostinství tak běžný, že se nikdo ani nesnažil ho přeložit do češtiny.

To bylo v dobách kdy se ještě nic nevědělo o nějakém fast food a finger foods a kdy mnoho lidí si v restauraci neobjednávali drůbež nebo jídla která se dala příborem jíst jen s velkými potížemi a kdy všichni hosté nebyli tak sofistikovaní aby věděli, že o finger bowl mohou číšníka požádat v případě že na to zapomněl.

Měli jsme tady u nás (v Americe) na návštěvě jednu známou z Německa a ta se pozastavila nad tím, že v Hotelu Coronado na ostrově stejného jména do kterého jsme ji vzali na oběd se nesetkala s takovým servisem jako například v Mnichově kde v současné době bydlí.

 

obr1

 

Hotel Coronado Del pravděpodobně mnozí z Vás znáte z populárního filmu Někdo to rád horké s Marylin Monroe v hlavní roli.

V tomto hotelu postaveném v roce 1888 ubytování není nic laciného a pohybuje se od $350 do $2.500 za noc, ale přesto v příštím týdnu mají údajně všechny pokoje obsazené.

obr2

Jídla na poledním lístku nejsou kupodivu předražená. Jedli jme v elegantní jídelně na terase s výhledem na překrásnou pláž na které se Marylin pravděpodobně slunila, což nemělo chybu.

Nicméně servis zdaleka neodpovídal představám naší známé o servisu který by odpovídal pověsti tohoto hotelu.

Musel jsem ji dát za pravdu a musím se přiznat, že jsem s ní musel souhlasit a proto jako zakladatel Hostovky jsem moji nespokojenost vyjádřil v dopise který jsme vedení hotelu poslal.

Jídlo v zásadě bylo v pořádků. Naše známá měla velký křehký salát s grilovanými kuřecími prsy, na kterém se v zásadě nedá nic pokazit a já s manželkou jsme měli Reuben sendviče, které máme oba rádi.

 

obr3

Ty sendviče byly velké, s odpovídající porcí corn beef (uzené hovězí). Nebyly udělány podle mých představ neboli že byly něco čemu se tady říká "nothing to write home about", ale nebyly důvodem mé nespokojenosti.

 

Hlavním důvodem mé nespokojenosti bylo, že ku kapucínu, které podávali ve skle, nám nedali kávové lžičky, o které jsme museli požádat a číšník nám nakonec podal polévkové lžíce, což považuji za veliké faut pas.

 

Naše známá se také podivovala, že nám k těm sendvičům nepodali misku s vodou na oplachování prstů, což v hotelu takového typu by očekávala.

Takové misce se anglicky říká fingerbowl, což většina číšníků i v ČR ví, ale ne všichni vědí kde, kdy, jak a proč tento fingerbowl podávat a já osobně vím, že hostů kteří to vědí je ještě méně.

HOSTOVKA, jak teď již víme, je pomyslná universita pro hosty a proto se o fingerbowls musím zmínit, přestože jejich používání již upadá v zapomenutí, ale absolventi HOSOTVKY budou muset vědět co to je.

Za mých mladých let se vyprávěla taková líbivá historka o tom, že při jednom banketu, který pořádala jedna velice bohatá, ale již méně sofistikovaná dáma, když číšníci založili ty fingerbowls na stůl, tu vodu z té misky vypila.Maitre d', který na ten banket dohlížel nechal okamžitě všechny ty misky sklidit a nahradit jinými miskami a znovu je na sůl založili.Tentokrát ale, aby tu hostitelku nepřivedli opět do trapné situace, jí tu misku podali až nakonec. No, a podle známého rčení: "Monkey see, monkey do", což znamená co opice vidí, to opice udělá, i ta vznešená dáma věděla, na co ta miska s tou vodou vlastně je.

 

obr4 obr5 obr6 obr7

 

Fingerbowls jsou z různých materiálů a mají různé tvary a přestože se jim říká fingerbowls to neznamená, že by se podávaly jen k oplachování prstů.

V některých rádoby hoňo-froňo restauracích je podávají spolu s ovocem jako například s hrozny, za tím účelem aby si host mohl to ovoce v té misce opláchnout,.

 

Pak ale konečně lidi napadlo, že je to blbost prví třídy protože takové ovoce se má podávat již řádně omyté a tak se od toho upustilo. V takovém případě se ale ta miska naplnila z poloviny obyčejnou vodou a zároveň se podával papírový ubrousek ve kterém se to ovoce osušovalo.

Pro oplachování prstů se ta voda něčím navoní a případně se do ni přidá skrojek citrónu, obzvláště po podávání humrů, neloupaných krevetek a jiných mořských potvor které se jedí dnes rukami a ty potom nepříjemně páchnou.

V Americe, a dnes již i v mnoha jiných zemích, vyjma některých skutečně luxusních restauracích, se s něčím takovým jako je fingerbowl nesetkáte, protože jídel, tak zvaných fingerfood která se i v té nejlepší společnosti jedí rukama je celá řada.

Některé fast food (restaurace rychlého občerstvení) jako je například Kentucky Fried Chicken dávaly ku každému jídlu tak zvané WETNAPS, neboli malé navlhčené papírové ubrousky v malém pp9rov0m sáčku, kterými si hosté mohli ruce otřít, ale od toho se také již upouští protože to málo kdo používal.

Dnes totiž, alespoň v Americe, každý takový fast food restaurant má záchody s teplou a studenou vodou a sušičem rukou nebo ručníky k použití zdarma. What a country!

V Americe, v té gastronomicky zaostalé zemi, ze které jak někteří Češi říkají, nic dobrého nepřijde, se setkáte i s jinými užitečnými a praktickými formami mytí ruko, ale to vše je zatím přísně střežené tajemství které žákům Hostovky eventuálně někdy odhalím.

Některé rybí restaurace mají například přímo v jídelně dřez s tekoucí teplou a studenou vodou a papírovými ubrousky, kde si hosté mohou kdykoliv během stolování umýt ruce aniž by museli jít na záchod. What a country!

 

obr8

 

Nicméně i v takových restauracích vám na požádání přinesou fingerbowl ku stolu, ale jako absolventi HOSTOVKY byste měli vědět, kdy se hodí o fingerbowl požádat a kdy ne, abyste nevypadali jako z Huculova, nehledě k tomu,že toto všechno budete muset vědět při závěrečných zkouškách Hostovky.

Proto pokud máte jakékoliv pochyby o tom kdy, kde, co a jak jíst nebo nejíst, tak neváhejte se na to zeptat. Jak dnes již víte, tak pokud se týká pohostisntví tak já mám odpověď na všechno a pokud ne, tak si prostě něco vymyslím.

 


Vrátit se na předchozí stránku

Koncept Steakgrill

Stránky první restaurace konceptu Steakgrill:


Steakgrill

s.jpg, 748B Koncept Steakgrill©

facebook

Počet návštěv

3160447
© 2007 - 2018, http://www.hostovka.cz