Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
B-B-Q
Autor: Michael Klíma | 10.5.2009 | Restaurace a servis
Barbecue
Pokud hovoříme o barbecue, tak musíme rozlišovat suché brazilské barbecue, což je barbecuování masa okořeněného směsí koření a soli při brazilském churasco, a americké barbecue.
V Americe se původně tento výraz, zkrácený na B-B-Q, používal jenom pro označení úpravy celých prasat, telat, ovcí nebo i jiných velkých kusů masa na rožni nebo na roštu nad plamenem, kdy palivem bylo dřevěné uhlí nebo hikorové dřevo.
Celá zvířata byla napichována na rožeň od barbe až po que, neboli od vousů až po ocas a z těchto dvou francouzských slov vznikl výraz barbecue.
Byli to francouzští lovci nebo bukanýři kteří tuto metodu zavedli v Americe odkud se rychle rozšířila i do sousedních zemí. Dnes je tento výraz používán téměř po celém světě. Dnes ale tento výraz označuje metodu, nebo jídla, podávaná v barbecue omáčce.
Při americkém způsobu barbecue se maso griluje buď venku nebo v kuchyni na rožni, na grilu pod salamandrem nebo i v troubě, přičemž se potírá marinádou nebo omáčkou označovanou prostě jako barbecue omáčka.
Barbecue omáček existuje nekonečná řada. Obsahují různé druhy koření podle místní preference, avšak obyčejně kečup a chilli omáčku, ale jen velmi zřídka obsahuje cibuli nebo česek z obavy, že při delším skladováním by mohla omáčka kvasit.
Barbecue – 1. zařízení (venkovní gril) na kterém se potraviny grilují (barbekují); 2. funkce (venkovní) při které se jídla způsobem barbecue připravují a pojídají. V tom druhém případě je jen velmi malý rozdíl mezi barbecue a picnc. Üpicnic.
Grilování
Zdrojem tepla může při grilování být dřevěné uhlí, dřevo mesquite, zemní plyn nebo propan-butan. Potraviny jsou grilovány na roštu, na rožni nebo v grilovacích kleštích které musí být naprosto čisté než se na ně potraviny přidají. Během grilování se do potravin nepíchá. Na barbekuování se toto grilování změní v okamžiku kdy potravinu během grilování začneme potírat omáčkou která se nazývá barbecue sauce. Některé potraviny jsou v této omáčce marinovány krátce před tepelnou úpravou.
Pokud chcete vychutnat správně grilovaná nebo barbecuovaná jídla tak navštivte restauraci STEAKGRILL®.
Koncept Steakgrill
Počet návštěv