Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
EN PAPILOTTE NENÍ GRILOVÁNÍ
Autor: Michael Klíma | 16.6.2009 | Kuchyňské techniky
V příloze OnaDnes ze dne 15.6. 2009 je speciální článek o grilování pod názvem Masová zábava od Dany Obermajerové.
O grilování, o kterém v Česku ještě před několika málo lety téměř nikdo nic nevěděl, píše dnes kde kdo, aniž by o tom grilování něco věděl a některé ty informace o grilování, včetně tohoto článku, jsou takové bludy,že si nemohu odpustit na to reagovat.
Já jsem na téma grilování do Hostovky a do jiných medií toho napsal jako nikdo jiný a připouštím, že jsem pravděpodobně nenapsal vše, ale to co jsem napsal, je podloženo několikaletým studiem grilování po celém světě, ale to co Dana Obemajerová píše jsou vyložené nesmysle a chtěl bych autorce oponovat v několika bodech:
Autorka si plete pojmy jako je grilování a příprava jídel na grilu, v čemž je zásadní rozdíl. Na grilu můžete totiž v nějaké nádobě vařit, a pokud tu nádobu zakryjete poklicí tak můžete na grilu i dusit protože v tom případě ten grill je jen zdrojem tepla.
Pokud se ale hovoří o grilování, tak se jedná o přípravu jídla přímým stykem s horkým grilovacím roštem, případně hladkou plochou jako při grilování na griddlu.
Jídla "en papilotte", neboli v pergamenu, kdysi připravovaná v troubě, na grilu připravovat nelze, protože by se ten pergamen spálil, nicméně jídla v alobalu, na grilu připravována být mohou.
To ale z odborného hlediska není grilování, nýbrž spíše dušení protože v tom alobalu se ta jídla „dusí“ buď v marinádě nebo nějaké jiné tekutině, takže tato technika se dá použít pro mnoho potravin, ale pro steaky, pokud je chceme nazývat grilované, v žádném případě ne .
Michael Klima
Koncept Steakgrill
Počet návštěv