Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
CHIPSY
Autor: Michael Klíma | 29.7.2005 | Jídla a jídelní lístky
Jako světová potravina se brambory ve spotřebě řadí jako druhé jen za rýží. Upravují se asi 900 různými způsoby a v různých formách ale zdá se, že jedna z nejpopulárnějších forem jsou smažené ve formě hranolků nebe lupínků.
České označení hranolků a čipsů je jasné a nemůže docházet k omylu, ale jako studenty Hostovky vás ale musím upozornit na to, že pod těmito názvy je nikde než v Česku nebo na Slovensku nedostanete.
Francouzi mají pro některé úpravy brambor specifické názvy a tyto názvy byly po dlouhá léta na mezinárodních lístcích používány, ale o těch se v daném okamžiku nechci zmiňovat, protože některé upadají již v zapomenutí.
Zda bramborové hranolky vynalezli Francouzi nebylo nikdy doloženo. Bramborovým hranolkům se francouzsky říká pomes-frittes, což v překladu znamená smažené brambory a pod tím názvem dostanete někdy jakékoliv smažené brambory.
Bramborové lupínky Francouzi od nepaměti nazývají pommes chips, ale o jejich vynalezení se ucházejí i Američané kteří tvrdí, že bramborové lupínky byly vynalezeny v Americe v létě roku 1853.
V té době Američan George Crum byl zaměstnán jako chef v elegantním resortu na jezeře Moon Lake v Saratoga Sprinte ve státě New York. Bramborové hranolky tam byly připravovány typickým francouzským způsobem a říkalo se jim french fried potatoes, zkráceně French fries.
Hosté resortu Moon Lake, mezi něž patřil Thomas Jefferson, si stěžovali, že ty hranolky připravované podle francouzského receptu dovezeného v roce 1700 z Francie Jeffersonem, jsou moc silné a jeden významný host ty hranolky vrátil. Chef Crum chtěl svému hostovi vyhovět a zároveň mu dát za vyučenou a tak vzal brambory, nakrájel je na velmi tenké plátky které usmažil v horkém oleji dozlatova a hostu je podal.
Tomu hostovi tyto brambory nesmírně chutnaly a v této úpravě se staly velice populární a dokonce si získali jméno Saratoga Chips.
Té popularity následně využilo několik firem které ale ten prefix Saratoga vynechali a začaly je prodávat jako potato chips, zkráceně "chips".
Dnes se ale v Americe výraz chips stal synonymem i pro lupínky z kukuřičného těsta či z tortily.
Tudíž jak vidíme tak "chips" může representovat více věcí (jako například chocolate chips), apod.
Měli jsme tu na návštěvě jednu známou z Německa a ta pod pojmem chips rozuměla hranolky kterým, jak jsem se již zmínil se v Americe říká French Fries. Taktéž i v Anglii a v Belgii se pod názvem Fish and Chips rozumí smažené ryby (filé) a bramborové hranolky s tím rozdílem, že v Belgii k těm hranolkům dostanete majonézu a v Anglii ocet nebo kečup a ve Skotsku dokonce "brown sauce" což je hnědá omáčka.
Tudíž jak vidíte, tak v cizině u některých třeba i zažitých výrazů musíme být opatrní, protože jsou v tom někdy rozdíly, ale naštěstí je tu teď HOSTOVKA kde si takové rozdíly můžeme objasnit.
Koncept Steakgrill
Počet návštěv