Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Nejlepší host je sofistikovaný host a tím se stanete studiem hostovky

SPOLEČENSKÉ FUNKCE
Autor: Michael Klíma | 17.10.2010 | O čem se nemluví

SPOLEČENSKÉ FUNKCE

Přehazuji to tu jako horkou bramboru. Jsou totiž věci, o kterých se nemluví, a o tom, že by se o nich psalo, se nedá někdy ani uvažovat. V Americe se v každé společnosti může mluvit například o jídle, o sexu a o sportu, ale politika a náboženství je tabu.

V Česku se ale může mluvit úplně o všem, a v poslední době díky všem těm televisním pořadům, hlavně o jídle a o gastronomii, ale  nesmíte  mluvit, nebo dokonce napsat o tom, že někteří lidé do restaurací nechodí vůbec, protože si to nemohou dovolit,  ale  že ti kteří si to mohu dovolit MNOHDY  nevědí, jak a co si v restauraci objednat, případně jak se v ní chovat mluvit nesmite.

A bodeť by ne. Vždyť my jsme nejkultivovanější národ, a i když třeba ne na světě, tak alespoň v Evropě, a když ne v Evropě, tak určitě ve Východní Evropě, a to samo o sobě je již co říci.

Nicméně pokud se ale týká gastronomie, bontonu, etikety, chování u stolu, ať již doma, nebo v restauraci, nesmíte ale Čechy s mnoha jinými národy moc srovnávat, lépe řečeno srovnávat můžete, ale nesmíte o tom mluvit a hlavně o tom nikde nic nepsat, a pokud někdo má tu odvahu napsat, že někteří Češi nevědí jak co jíst tak si udělá z lidí nepřítele na život a na smrt.

A bodeť by ne. Jednak je u nás ještě hodně lidí, kteří se narodili se stříbrnou lžičkou v ústech, máme u nás dokonce ještě pozůstatky někdejší šlechty s modrou krví, a sofistikované  hosty, kteří mají nějakou kinderstube, a pozůstatky těch vyvolených, kterým  za doby socialismu byla dána  možnost ty dekadentní manýry té buržoazní společnosti při svých cestách nebo při studiu v zahraničí okoukat, ale to je bohužel hrozně málo.

O tom všem, jsem jako jeden z mála za posledních dvacet let napsal více než je zdrávo a tak to už rozmazávat nebudu. Chtěl bych se ale zmínit o společenských funkcích, které jak se zdá jsou dnes již relativně běžné, ale o kterých, podle mého názoru, velká většina lidí, včetně těch kteří  si ty společenské akce  objednávají a kteří se jich zúčastňují, nevědí téměř nic.

Tipy těch společenských funkcí jako jsou bankety, brunche a ty typické české rauty, zde nebudu popisovat, protože jsem je jíž u různých příležitostí podrobně popsal, ale  on to nikdo z těch rádoby odborníků stejně nečte.

Na stránkách www.gastronews.cz je zhruba 500 otázek jak připravit slavnostní Menu případně nějakou akci, či společenskou funkci  a z toho se dá usuzovat, že Češi, podobně jako staří Římane, vůbec nepracují a  tráví dnes všechen svůj čas ve hrách, radovánkách a Lukulových hodech. No, zatím tam ani jednu tu otázku nikdo z našich velkých odborníků, nebo z těch osobností které tam pan Řezáč udělal, nezodpověděl, a můžete mi věřit, že ani nikdy nezodpoví protože na to nemají.

         Já ale jak víte, jsem snahy o vzdělání odborníků také více méně vzdal, ale mám jakousi morální povinnost dokončit co jsem začal, a to je výchovu hostů prostřednictvím www.hostovka.cz  kde, pokud mimo to, že jste odborníci, jste také hosté, si o společenských funkcích můžete přečíst více a možná se i něco o té gastronomii  naučit.

         Vám, kteří se potýkáte s tvorbou jídelních lístků, kalkulací, cateringových akcí, nebo samotným managementem, tvorbou podnikových manuálů, či tréninkem Vašich zaměstnanců mohu doporučit služby konzultační firmy STEAKGRILLCONSULT™.

 

MICHAEL  KLIMA CEC, CCE,

Certified Executive Chef, Certified Culinary Educator,

Certified Hospitality Industry Consultant, Professor Emeritus¨

Triton College, Illinois, USA, člen Syndikátu novinářů ČR,

Freelance Writer, čestný člen AKC ČR od 1989

e-mail: klima@steakgrill.cz , www.hostovka.cz, www.steakgrill.cz

 

 

 

 

 

 

 

 


Vrátit se na předchozí stránku

Koncept Steakgrill

Stránky první restaurace konceptu Steakgrill:


Steakgrill

s.jpg, 748B Koncept Steakgrill©

facebook

Počet návštěv

3160453
© 2007 - 2018, http://www.hostovka.cz