Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Z KUCHAŘINY CNOST
Autor: Michael Klíma | 30.7.2011 | Gastronomie
Z KUCHAŘINY CTNOST
Já se grilováním vážně zabývám již více než 40 let, a napsal jsem na toto téma nesčíslně odborných článků a téměř po celém světě uspořádal celou řadu odborných seminářů, a proto není divu, že se mě tolik lidí ptá na názor na pořad pana Pohlreicha o grilování. Pan Pohlreich mi osobně může být ukrdený, ale to že ze všech kuchařů kteří nejsou sprostí jako on a kteří nemají komediantské vlohy, dělá úplné debily nemohu mlčky přihlížet.
Já vím, že podle jeho přiznání není žádný lůmen, a gastronom už vůbec ne, ale právě proto nechci mlčky přihlížet k tomu, jak oblbuje širokou veřejnost.
Podle mého názoru se ten náš „nejvyšší kuchař“ Zdeněk Pohlreich při tom dnešním (23.5.201) grilování na televizi Prima zase vycajchnoval, a dokonce podle jeho slovníku, si myslím, že si opět nasral do bot. Musím mu dát ale kredit za to, že i v tom interwiev se opět přiznal, že byl tak hloupý a takový lauzer, že ho na žádnou školu nevzali, takže nakonec šel na kuchařinu, ale nemyslím si že ta volba kuchařiny jako jeho povolání byla, jak říká, „z nouze ctnost“, ale spíše nectnost, ale jak říkám já tak někteří lidé mu to teď prostě “žerou“.
No, to že se za celou svoji kariéru nenaučil grilovat bych mu ještě odpustil, protože ta jeho přiznaná blbost ho omlouvá, ale že káže takové bludy, a jiné blbosti, jako že se steky musí před grilováním kořenit a solit, a to dokonce mořskou solí, je trestuhodné. V té Austrálii by mu to možná ještě prošlo, ale například v Americe, kdyby některému z těch „strictly steak and potato man“ jeho stek osolil, nebo dokonce do něj zarajboval nějaké to jeho koření, které se na tom steaku spálí a dá mu hořkou chuť, a který položí na nějakou zeleninu a přelije nějakou záhadnou omáčkou, by mu ho asi hodil na hlavu. Ale ani v té Australii, kde to grilování je relativně běžné, ho také nenaučili, že se steak obrací jen dvakrát.
No, a tou marinádou tomu opravdu dal na prdel. Za prvé ta hulvátsky nakrájená zelenina nemohla za tu krátkou dobu mít chuť té marinády, za druhé, steaky ze svíčkové žádné marinování nepotřebují, a za třetí, taková marináda se dnes na omáčky nepoužívá, nýbrž, jak každý grillman ví, se vylije. No, a to že na tu zeleninu položil ten steak, byla také jen ukázka toho, že o ani prezentaci steků nemá pan Pohlreich také ani páru, nemluvě o tom, že tu zeleninu nahňácal i na povrch toho steaku, takže vůbec nebylo vidět co pod tou „marinádou“ vlastně je.
Těch blbostí, jako obyčejně, bylo ale více, jako například jeho technika kontroly propečení steaků podle dotyku na dlaní jeho ruky. Prostě celkově se dá říci, že bez těch jeho obligátních hlášek a sprostých výrazů to bylo velice nudné, o grilování mimo těch blbostí nic světoborného nikomu vlastně neřekl, takže si myslím, že to po tom pořadu „Na nože“, byl další propadák.
Příspěvky oponentů na těchto stránkách rád uveřejním.
MICHAEL KLIMA CEC, CCE,
Certifikovaný Executive Chef, Certifikovaný odborný lektor a konzultant v průmyslu pohostinství a cestovního ruchu, Emeritní Professor Triton College, Illinois, USA, člen mezinárodního svazu konzultantů FCSI, člen Syndikátu novinářů ČR, Freelance Writer, čestný člen AKC ČR od 1989, nositel zlaté medaile Magdaleny Dobromily Rettigové
e-mail: klima@steakgrill.cz , www.hostovka.cz, www.steakgrill.cz
Koncept Steakgrill
Počet návštěv