Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Piña Colada
Autor: Michael Klíma | 4.9.2005 | Nápoje (koktejly)
Vážení studenti,
některé koktejly se v Česku a na Slovensku nemohly kdysi připravovat protože nebyly potřebné suroviny. Dnes ale tento problém není a tak možná si budete moci dopřát jeden z mála koktejlů který chutná i mně a to je Piña Colada.
Podle jedné teorie Piña Colada, v překadu "tekutý ananas" je původem z Portorika.
Koncem padesátých let jistý Don Ramón Lopez-Irizarry, který pracoval v malé laboratoři vynalezl kokosový krém (anglicky coconat cream), což byl delikátní homogenní krém připravený z křehké bíle dřeně kokosu.
Tento krém se okamžitě uchytil a stal se originálním Coco López cream of coconut, který se později stal tajemstvím populárního drinku Piña Colada.
Původně Don Ramón používal jeho kokosový krém k přípravě tropických desertů, ale v roce 1957 jeden barman v hotelu Karibe Hilton na Portoriku dostal ten vynikající nápad smíchat rum, ananasový džus a kokosový krém v mixeru, což se stalo velice populárním drinkem po celém ostrově.
Dnes je Piña Colada nejčastěji objednávaným drinkem ve všech barech v San Juan.
Základní recept:
30 g Coco López
45 g Puerto Rico rum
60 g neslazený ananasový džus
Mixujeme asi 30 vteřin se 2/3 šálku drceného ledu (angl. crushed ice). Pro "hutnější" drink přidáme lžičku smetany.
Piña Colada(tekutý ananas) II.
60 g světlého rumu
3 lžíce kokosového mléka
5 lžic drceného ananasu
½ šálku drceného ledu
Mixujeme asi 30 vteřin. Podáváme ve skle nebo ve skořápce kokosu s brčkem. Ozdobíme kouskem ananasu a nakládanou třešní.
Florida Piña Colada
Florida, která nechce v ničem zůstate pozadu a kde žije jednak mnoho Portorikánců a Kubánců přišla s Piña Colada která sice nepoužívá kokosové mléko, ale která je sejně dobrá a velice osvěžující.
90 g ananasového džusu
2-3 lžíce vanilkové zmrzliny
20 g kokosového rumu
20 g tmavého rumu
2 střiky pomerančové šťávy
½ šálku drceného ledu
Mixujeme asi 30 vteřin. Podáváme ve skle s brčkem.
Meruňková Piña Colada (1 l)
Pokud nemáte při ruce čerstvý ananas tak můžete zkusit meruňky.
2 šálky vypeckovaných meruněk se sirupem
2 lžíce drceného ananasu
½ šálku kokosového mléka
¼ šálku světlého rumu
2 šálky drceného ledu
Mixujeme asi 30 vteřin. Podáváme ihned dokud led neroztaje.
Jak vidíte, tak fantazii se meze nekladou, tudíž v Česku se co nevidět setkáme se švestkovou nebo slivovicovou Piña Coladou na čemž nebude nic špatného.
Se švestkami, lépe řečeno se slivovicí musíte ale být opatrní.
V současné době totiž v Americe probíhají debaty o vzniku člověka, ale žádný neví že člověk je vlastně ze švestky. Ze švestky je totiž slivovice, ze slivovice je opice, a z opice je člověk.
Koncept Steakgrill
Počet návštěv