Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
Dobrý večer, Michaeli!
Jste pro mne objevem týdne. Máme doma rádi "čínu", kterou jsem celoživotně dětem vařila a krmila je nostalgickou pohádkou o báječné čínské restauraci ve Vodičkové...zvláště když nyní jsou "číny" na každém kroku, jedna horší než druhá.Nedávno mi jeden syn na netu našel stránku vzpomínek na tuto restauraci včetně fotografií interiéru. A krátce na to druhý, starší syn, mne seznámil s vašimi stránkami, s vaším projektem tady na Roudnicku-jsem zavalena "náhodami". Zjistila jsem, že celoživotně vařím z Vaší Čínské kuchařky, kterou jsem si kdysi koupila ve Vodičkové, syn mi na 14 dní zapůjčil Vaši italskou kuchařku, kterou před i po práci po večeři studuji a tak 1 pětinu budu zítra xeroxovat. No a nyní tedy louskám i různé příspěvky. Chystáme se vyzkoušet s rodinou Vaše dítě - Steakgrill u Račiněvse-u příležitosti oslavy narozenin jednoho zase mého dítěte. Jsme zvědaví-protože kromě pozitivní reklamy se objevují i kritické příspěvky a vnímám, že své dítě hájíte dojemně jako lev.
takže po tomto výlevu jednu otázku, která mne léta trápí:
Dají se v čechách sehnat stříbrné rybky? Díky za odpověď, bude-li, přeji dobrou noc a krásné slunné a fresh zimní dny.
Odpověď:
Děkuji, za kompliment jak na tu "čínu" která podle mně ještě nebyla překonána, a tak i na tu "italku" která byla nakladatelstvím Grada vyhodnocena knihou roku.
Ty "číny" v Česku, jsou většinou v rukách Vietnamců, na čemž by nebylo vlastně nic špatného, protože já jsem se tu "čínu" také naučil během mého více než dvouletého pobytu ve Vitenamu, ale ti Vietnamic u nás bohužel nepochopili, že každá etnická kuchyně se musí sice připravovat pokud možno z autentických surovin, zejména koření, a přísně podle originálních receptů, že se musí do hloubky prstudovat a pak ji připravovat tak trochu s přihlédnutím k českým chutím.
Podobně jsem několik let studoval italskou kuchyni, ale ne jenom v Italii, ale hlavně v Americe, kde k tomuu studiu jsou daleko lepší podmínky.
Pokud se týká stříbrných rybek, tak pochybuji,že je někdo dováží, ale zkuste se zeptat v té čínské restauraci v Praze ve Světozoru, kde pracuji ještě někteří kuchaři kteří za mně pracovali v té původní "číně".
Pokud se týká té restaurace STEAKGRILL v Račiněvsi, tak já samozřejmě si myslím, že je to nejlepší restaurace toho typu v Česku, ale vím, že neuspokojí každého, protože to je již v České nátuře kritizovat i to co ještě nikdy neochutnali.
Na každý pád se napřed pdívejte na www.steakgrill.cz,
Děkuji, a dobrou chuť,
Michael Klíma
Koncept Steakgrill
Počet návštěv