Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Nejlepší host je sofistikovaný host a tím se stanete studiem hostovky

ČESKÁ GASTRONOMIE
Autor: Michael Klíma | 1.7.2008 | Gastronomie

Česká gastronomie prožívá v současné době velice vrušujicí údobí.


Po 18 letech obrody z toho čtyřicetiletého gastronomikého temna se konečně objevují snahy nalézt pro českou gastromii a českou kuchyni místo na evropské gastronomické scéně.


Nicméně já se obávám, že schází nějaký jednotný názor na to co by výrazem české gastronomie a tudíž i české kuchyně mělo být.


O té otřesné nízké úrovni českého odborného školství se již nechci zmiňovat protože si tím již sám sobě jdu na nervy.


Chtěl bych se ale zmínit o tom, že je potěšujicí že mezi absolventy těch škol jsou jedinci kteří prostě našli cestu za odbornými informacemi a případně za praxí ať již v česku nebo zahraničí takže dnes se mohou již pochlubit jistou odborností.


Problém ale podle mně je, že tím pádem máme již určité množství barmanů, someliérů, umělců ve vyřezávání ovoce a zeleniny, garde mangerů neboli tak zvaných food-stylists, a celou řadu kuchařů spacialistů, ale pokud se jich zeptáte jaký kuchařský styl nebo která "cuisine" je jejich forte, tak nějakou věrohodnou odpověď nedostanete.


Většina evropských kuchyní (cusines) jako je například kuchyně francuzská, italská, německá, britská, maďarská, skandinávská a několik málo jiných, si zachovává svůj žánr, styl nebo chcete-li charakter a opravte mně jestliže se mýlím, ale podle mně, česká kuchyně dnes žádný osobitý styl nebo charakter nemá.


Až na velice vzácné výjimky to co v některých těch drahých nebo luxusních restauracích nabízí jako francouzskou kuchyni má do francouzské kuchyně hodně daleko a to ne jenom co se týká přípravy těch jídel ale i surovin.

Nicméně jsou výjimky které potvrzují to pravidlo.


Ale čert vzal všechny ty francouzské nebo jiné drahé restauace. Aď mi prostě někdo řekne co je dnešní styl a charakter české kuchyně (cuisine) která by se dala nazvat lidová, francouzsky cuisine bourgeoise, nebo anglicky family kitchen.


Já vím, že to není snadný úkol protože ta archaická česká kuchyně musí dnes bojovat s tím co někteří lidé chtějí, což jsou například všechny ty etnické kuchyně které dnes u nás již máme, jídla jako jsou suši, pizza, fast food a dnes dokonce i sendviče, bagety a pod.


Někdo se tím ale musí zabývat a nebo se musí na všechno zapomenout, vykašlat se na to, nechat tomu volný průběh a zaměřit se hlavně na hygienu, kvalitu potravin, poctivost a servis a věřte mi, že to je co dnešní klientela očekává.


Vždyť se na to podívejte. V současné době každá gastronomická novinka je okamžitý hit.

Prostě lidé sice chtějí změnu, ale za přijatelné peníze.


Úspěch těch několika drahých restaurací, tak zvaných "Tourist traps", přeci nemůže být známkou toho že je to dnešní český gastronomický trend.


Já vím, že vám s tím jdu již na nervy, ale věřte mi, že tajemství je v umění dát lidem to co chtějí.


Podívejte se s jakým fiaskem skončila ta snaha o oživení Magdaleny Dobromily Retigové, a teď si přdstavte, že jsou i takoví "odborníci" kteří údajně vaří podle školy M.B. Svobodové.

Kdo je M.B. SVOBODOVÁ se dočtete v sekci KDO JE KDO V POHOSTISNTVÍ. Věřím že se náramně pobavíte. □

Vrátit se na předchozí stránku

Koncept Steakgrill

Stránky první restaurace konceptu Steakgrill:


Steakgrill

s.jpg, 748B Koncept Steakgrill©

facebook

Počet návštěv

3160448
© 2007 - 2018, http://www.hostovka.cz