Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
AMUSE-GUELE
Autor: Michael Klíma | 23.11.2005 | Jídla a jídelní lístky
Amuse guele zvané canapés je francouzský výraz pro jednohubky který je v Americe dobře známý, přestože pro ně existuje anglický název savouries; rusky zakuski.
Francouzsky název amuse-guele se mně osobně moc líbí, protože v překladu to znamená něco čím si pobavíte vaši hubu (amuse=bavit, guelle =huba), neboli čím restauratér zavře hostům hubu po dobu kdy jim připravuje další chody.
Jsou to malá pikantní sousta, taková malá nic, z masa, ryb, plodů moře, zeleniny a ovoce, podávaná ku koktejlům.
V rodinách se amuse-guele podávají jen zřídka a to jen při mimořádných příležitostech. V restauracích se s nimi setkáme častěji a proto vlastně by studenti Hostovky měli vědět co to je.
V Americe patří do skupiny "finger foods" neboli jídla která se dají jíst rukou tudíž se podstatně liší od předkrmů, hlavně od těch komplikovaných.
Vaření, ať již v domácnosti tak i v pohostinství má dnes již zcela jiný směr než za dob Caréma nebo Escoffiera, tudíž jak jste si již asi povšimli trend je rychle, rychle a rychle.
Také jste si ale asi povšimli, že dnes se již nerespektují nějaká přísná pravidla pokud se týká názvů gastronomických skupin jídel.
Při dnešní demokracii je i v gastronomii povoleno všechno co není vyloženě zakázáno, takže pod pojmem amuse-guele se můžete setkat se vším možným. Proto do této skupiny patří i ?dips?, což jsou husté pikantní omáčky nebo drezinky do kterých se namáčí kousky zelenin (crudités), případně krutóny (crackers) nebo čipsy.
Jsou to také malá pikantní sousta z masa, ryb, plodů moře, zeleniny a ovoce, podávaná ku koktejlům a jiným nápojům podobně jako španělské tapas, které restaurace nabízejí většinou jako pozornost podniku. Amuse-guele mohou být jak teplé, tak i studené. Zásadou je, že se dají jíst třeba i ve stoje rukama.
□
Koncept Steakgrill
Počet návštěv