Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Gastronomie
Když se na toto podíváme zjednosušeně tak vidíme, že na gastronomii se musíme dívat z pohledu gastronomů kteří gastromii studují, případně kteří jídla vybírajíí a gastronomická pravidla stanoví, dále z pohledu těch kteří jídla tvoří a připravují, a v neposlední řadě z pohledu těch kteří jídla konzumují.
HOSTOVKA, jak jsme si několikráte řekli, není nějakou školou vaření nebo servisu, ale školou pro hosty neboli pro ty kteří jsou konečnými soudci výsledku snažení všech kteří se na gastronomii podílí.
Gastromie nekončí 20 kilometrů za okruhem Prahy, jak zřejmě jakýsi rádoby odborník na stránkách www.gastronews.cz prohlásil.
Gastronomie nemá hranic a naštěstí k jejímu rozvoji dnes přispívají cuisines zemí o kterých se kdysi ani nemluvilo.
Studenti hostovky nejenom že navštěvují dnes častěji naše domácí restaurace, ale také o mnoho více cestují a tak aby mohli srovnávat a případně vychutnat jídla která jou méně známá či neznámá, budeme v této sekci hovořit o mmezinárodní gasteronomii a ne jenom o české nebo francouzské.
Články k tomuto tématu
À la
abstinent
Agrodolce
ALL YOU CAN EAT
AMBIANCE
AMERICKÁ KUCHYNĚ
ARTYČOKY (globe artichokes)
B.S.
Banket
BRUNCH
BUFET
Caesar Salad
CATERING
CATERING II
CELEBRITY
CHEF
CHŘEST
CHUCPA
CO JE ČERSTVÁ RYBA
Co je nového v českém pohostinství
CO JE SPRÁVNÉ A CO NE
CONFIT
CORDON BLEU
CUISINE
ČESKÁ GASTRONOMIE
ČESKÉ POHOSTINSTVÍ
ČESKO
ČÍSLOVÁNÍ JÍDEL NA JÍDELNÍCH LÍSTCÍCH
DÁT LIDEM TO CO CHTĚJÍ
Degustační menu
Doma jez co máš a jinde co ti dají
EUROCUISINE
FLAMBOVÁNÍ
FOOD STYLING
Fortune Cookie
GARBAGE
GARDE MANGER
GASTRONOMICKÉ VÝRAZY
GASTRONOMIE
GASTRONOMOVÉ
GOODWILL
HOSPODA V NOVÉM YORKU PROPADÁK
HOSTÉ
HOSTOVKA
Hot Dog neboli *Někdo to rád horké* I.
Hot Dog neboli *Někdo to rád horké* II.
Hudba v restauracích
HVĚZDY MICHELINU
Jak si vybrat z jídelního či nápojového lístku I.
JÍDELNÍ HŮLKY
Kdo je lepším znalcem pohostinství
KDO SE NEPTÁ, NIC SE NEDOZVÍ!
KNOW HOW
KOHO SE TO TÝKÁ
košer
Krájení
KUCHAŘINA
KUCHAŘSKÉ UMĚNÍ
KUCHYNĚ DOMACÍ
KUCHYNĚ REGIONÁLNÍ
La merde
LA TABLE D'HOTE (fr.)
M.B. SVOBODOVÁ
MANAGEMENT
McDonalds
MICHELIN
NEZNÁMÉ POTRAVINY
OBYČEJNÝ ČLOVĚK OCHUTNÁ VYSOKOU GASTRONOMII
OPICE TU NEMÁME
Podnikání v pohostinství
POKOJOVÁ TEPLOTA
Pot luck
Presentace jídel
PŘÍPRAVA JÍDEL V JÍDELNĚ
PŘIŠLA BÍDA NA KOZÁKY
PSYCHOLOGIE
RENT A CHEF
SEMINÁŘ GRILOVÁNÍ PRO KAŽDÉHO
SLEVY
SLOW FOOD
STEAKY KRÁJENÍ A GRILOVÁNÍ
STEAKY VNITŘNÍ TEPLOTA STEAKŮ
STÍŽNOSTI
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI
STŘEDOMOŘSKY ZA DOBROU CENU?
SUPER CHEF
SUPER CHEF II
THANKS GIVING
Trend vývoje českého pohostinství
V KOSTCE
VÁNOCE
VÁNOCE PŘICHÁZEJÍ
WHO CARES ABOUT THE CZECH SPECIALS
Z KUCHAŘINY CNOST
ZDOBENÍ
KDO SE NA NIC NEPTÁ...
...NIC SE NEDOZVÍ!
Spolu s Voltérem považuji za své právo říkat co si myslím, ale do smrti budu obhajovat Vaše právo mi odporovat, nebo hledat pravdu nikde jinde. Když ale všechno selže, tak se pokuste použít mé rady.
Za používání anglických či jiných cizích odborných výrazu se neomlouvám, a naopak si myslím, že dnes po vstupu do EU by mi měli být vděčni hlavně pracovníci v pohostinství, kteří se bez některých těchto výrazu za nějaký čas v EU asi již neobejdou.
Žiji již více než 40 let v zahraničí a proto se také neomlouvám za mé případné gramatické chyby, i když se za ně velice stydím a snažím se polepšit. Když se podíváte na všechny ty mé několikastránkové příspěvky, které do těchto stránek píši, a porovnáte je s těmi krátkými dotazy mých čtenářů, tak uvidíte, že na to, že v česku již tak dlouho nežiji si nepočínám tak špatně.
M. Klima
Otázky a odpovědi k tomuto tématu hostovky
Otázka: Dobry den pane Klima Chtel bych se zeptat,jestly nevite neco o kucharskych skolach nebo kurzech v Anglii,nebo jinem spusobu vzdelavani mimo praxe.Hledam neco pro profesionalni kuchare,ale ne Cordon Blue a pod. ...více
Otázka: Dobrý den, píši diplomovou práci, v které zpracovávám česko-ukrajinský terminologický slovník z oblasti gastronomie. Jelikož takovýto slovník zatím neexistuje. Jedna moje kapitola v diplomové práci se zabývá vývojem české a ukrajinské gastronomické terminologie. ...více
Otázka: Dobrý den, pane Klímo, na úvod bych rád řekl, že Váš web znám docela dlouho a velice rád jej občas pročítám, vždycky zde najdu něco nového a zajímavého. Tentokrát mě ovšem zarazila jedna věc, na úvodní straně jsem viděl upoutávku na Vaše účinkování v pořadu Kluci v akci, neváhal jsem a pustil si je ...více
Koncept Steakgrill
Počet návštěv