Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Kuchyňské techniky
Hostovka není škola vaření ani škola řízení restauračních provozů.
Je to Pomyslná universita pro hosty, jejíž posláním je objasnit "studentům" (hostům) některá tajemství gastronomie a význam některých gastronomických výrazů což jim pomůže při výběru jídel jak na našich, tak i na zahraničních jídelních lístcích na kterých se stále ještě objevují francouzské odborné výrazy kuchyňských technologií, které jak se obávám nejsou dobře srozumitelné ani zaměstnancům v pohostinství natožpak hostům.
K Těmto francouzským výrazům ale dnes přibyly i výrazy používané v jiných světových kuchyních a to většinou v jiných řečech.
Studiem HOSTOVKY velmi rychle zjistíme, že znalost kuchařských technik, surovin a v neposlední řadě znalost kuchyňského zařízení spolu velmi úzce souvisí a ze bez jejich znalosti se student Hostovky neobjejde.
Já jsem již několikrát zdůraznil, že jako hosté nemusíme sice umět vařit, ale k lepšímu porozumění jídelních lístků musíme vědět co které označení kuchařských technik znamená.
V sekci KUCHYŇSKÉ TECHNIKY se budeme postupně zabývat kuchyňskými technikami se o kterých se na jídelních lístcích běžně mluví, ale které jsou jen velmi zřídka jsou blíže objasněny.
Pokud se s nějakým takovým výrazem na jídelních lístcích setkáte tak uděláte službu nejenom sobě, ale i mnoha jiným návštěvníkům restaurací kteří se stále ještě stydí zeptat pokud něco neví, když nás na takový výraz upozorníte.
Články k tomuto tématu
ASSEMBLY COOKING
BARDING
DOHOTOVOVÁNÍ JÍDEL U STOLU
DUŠENÍ
EKONOMIE KUCHYŇSKÝCH TECHNIK
EN PAPILOTTE NENÍ GRILOVÁNÍ
FUSION CUISINE
GRAVLAX
GRILOVÁNÍ
GRILY
KRÁJENÍ
Kuchyňské techniky a jídelní lístky
Maso steaky BK a SK
NÁZVY KUCHYŇSKÝCH TECNIK
PEČENÍ
POLOTOVARY
PŘEPOUŠTĚNÍ MÁSLA
PŘÍPRAVA STEAKŮ
Roasting
SEMINÁŘE GRILOVÁNÍ
SMAŽENÍ
Steaky preference
STEAKY STUPEŇ PROPEČENÍ
Špikovat
TENDERIZOVÁNÍ
ÚPRAVA JÍDEL
VAŘENÍ
VÁZÁNÍ
VYKOSŤOVÁNÍ
ZRÁNÍ
KDO SE NA NIC NEPTÁ...
...NIC SE NEDOZVÍ!
Spolu s Voltérem považuji za své právo říkat co si myslím, ale do smrti budu obhajovat Vaše právo mi odporovat, nebo hledat pravdu nikde jinde. Když ale všechno selže, tak se pokuste použít mé rady.
Za používání anglických či jiných cizích odborných výrazu se neomlouvám, a naopak si myslím, že dnes po vstupu do EU by mi měli být vděčni hlavně pracovníci v pohostinství, kteří se bez některých těchto výrazu za nějaký čas v EU asi již neobejdou.
Žiji již více než 40 let v zahraničí a proto se také neomlouvám za mé případné gramatické chyby, i když se za ně velice stydím a snažím se polepšit. Když se podíváte na všechny ty mé několikastránkové příspěvky, které do těchto stránek píši, a porovnáte je s těmi krátkými dotazy mých čtenářů, tak uvidíte, že na to, že v česku již tak dlouho nežiji si nepočínám tak špatně.
M. Klima
Otázky a odpovědi k tomuto tématu hostovky
Otázka: Zdravím, o gastronomii a vaření už mám zájem nějakou dobu. Teď se mi dostala pod ruku nabídka příležitostná práce kuchaře. Jedná se však o vaření pro 20-30 lidí, což je nesrovnatelné s mým běžným standardem při maximu 5-6 lidí. ...více
Otázka: Vazeny pane Klimo, dnesni destive dopoledne travim u cteni Hostovky. Je to poucne cteni a kdyz pominu sbihani slin na steaky :-)), tak i zabavne. Nasel jsem i odpoved na moji minulou otazku ohledne zrani masa. ...více
Otázka: Rád bych se vás pane Klima zeptal, co si myslíte o televizním vaření. Standa ...více
Koncept Steakgrill
Počet návštěv