Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Špikovat
Autor: Michael Klíma | 19.7.2005 | Kuchyňské techniky
Špikování je odvozeno od slova špek, tudíž pod tímto se vždy rozumělo protýkat slaninou pro zlepšení chuti a pro zvýšení tučnosti některých libových mas a hlavně zvěřiny.
Dnes, až ne nějaké výjimky, se přidávání tuku do jakéhokoliv masa považuje za přilévání oleje do ohně a proto v nejlepším případě se slaninou maso obalí (barding) a po upečení se slanina odstraní a přebytečný tuk se odlije.
Výraz "špikovat", anglicky larding se ale nepoužívá jen pro protýkání slaninou. V poslední době se používá pro protýkání zeleninou, česnekem nebo kořením za účelem z lepšení chuti některých mas a zvěřiny a s tímto výrazem se na anglických lístcích setkáte relativně často.
K tomuto účelu se používají tak zvané špikovací jehly (
Koncept Steakgrill
Počet návštěv