Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Etika
S výrazem etika se ve všech slovnících nesetkáte, ale v jednom ralativně malém slovníku cizích slov který jsem si kdysi v Čeku koupil jsem našel následujicí:
etický, teorie mravnisti, soustava názorů na mravnost, systém mrvních norem; morálka, mravnost
etiketa 1, pravidla společenského chování, souhrn společenských zvyklostí a norem chování; 2. viněta, nálepka, značka
etiketování, označování výrobků etiketami, zařazování, charakterrizování.
Jak vidíte, tak všechny ty výrazy mají co společného s pohostintvím případně s chováním u stolu a ve společnosti, a tak jsem převědčen, že ve slovnících našich hotelových škol určitě tyto výrazy jsou, a že studentům těchto škol jsou jasné.
Já vás ale vážení studenti Hostovky musím upozornit na to, že etika v pohostisntví je prevít. Zatím co v některé zemi, jako například v Číně je říhání,krkání a pokecání stolu kompliment hostiteli, tak v jiné zemi je to vyložené faux pas.
Jedno americké pořekadlo ale říká: "In Rome do as the Romasns do" – v Římě se chovej tak jak se chovají Římané.
Proto v této sekci se občas zmínimé o mezinárodní etiketě neboli zvycích při stolování abychom si získali respekt jak obsluhujicích tak i ostatních hostů, případně našeho hostitele a to nejenom u nás ale i při našich cestách do zahraničí.
Články k tomuto tématu
KDO SE NA NIC NEPTÁ...
...NIC SE NEDOZVÍ!
Spolu s Voltérem považuji za své právo říkat co si myslím, ale do smrti budu obhajovat Vaše právo mi odporovat, nebo hledat pravdu nikde jinde. Když ale všechno selže, tak se pokuste použít mé rady.
Za používání anglických či jiných cizích odborných výrazu se neomlouvám, a naopak si myslím, že dnes po vstupu do EU by mi měli být vděčni hlavně pracovníci v pohostinství, kteří se bez některých těchto výrazu za nějaký čas v EU asi již neobejdou.
Žiji již více než 40 let v zahraničí a proto se také neomlouvám za mé případné gramatické chyby, i když se za ně velice stydím a snažím se polepšit. Když se podíváte na všechny ty mé několikastránkové příspěvky, které do těchto stránek píši, a porovnáte je s těmi krátkými dotazy mých čtenářů, tak uvidíte, že na to, že v česku již tak dlouho nežiji si nepočínám tak špatně.
M. Klima
Otázky a odpovědi k tomuto tématu hostovky
Otázka: Dobrý den pane Klíma, prosím Vás o zodpovězení několika dotazů, zřejmě je již většina hostovky zná, ale mě dělají potíže. Pokud jsou již zodpovězeny na Vaší web.stránce, moc se Vám omlouvám. Zajímá mě kam s kávovou lžící po vypití kávy ( hrnek či talířek)? Dále při užití plátěného ubrous ...více
Otázka: Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak se správně podává omáčka na talíři - jestli se lije pod maso, nebo přes maso. Děkuji ...více
Otázka: Dobrý den, jsem sekretářka a chtěla bych se zeptat, jestli byste mi mohli napsat, jak se obsluhuje, kdo dostane první,..Chodí k nám návštevy, dáváme jim kávu, připravujeme sušenky na stůl,...Někdy jsou zmatky, když u stolu sedí Gener. ...více
Koncept Steakgrill
Počet návštěv