Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jak se správně podává omáčka na talíři - jestli se lije pod maso, nebo přes maso.
Děkuji
Odpověď:
Na to dnes není žádné pravidlo. Omáčky vzásadě by měly jídlo doplňvat, měly by služit k dochucení masa, ale záleží také o jaké jídlo se jedná.
Dá se říci že omáčky, alespoň některé, vznikly ve francouzké kuchyni, kde mnohdy musely zakrývat, nebo doplňovat kvalitu masa, která kdysi byla velice špatná.
V Americe oproti tomu, se maso, zejména steaky, omářkou nepřelévají a v tom nejlepším případě se jen omáčkou podlévají, aby lidé vděli co vlastně jedí. Omáčka, ať již teplá nebo studená se v mnoha případech podává zvlášť.
Jsou ale jídla, tak zvané dušeniny, která se ve vůastmí šťávě nebo omáčce dokončuji a ta se poak podávají vpřiměřeném množství omáčky které se řídí jednak přílohou a několika málo jinými faktory.
Tudíž odpoběď je taková, že záleží jen na kuchaři a na tom co jeho hosté chtějí nebo čemu dávají přednost.
Michael (Mike) Klima
Koncept Steakgrill
Počet návštěv