Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Pohostinství
Podle mé teorie, pohostinství, anglicky HOSPITALITY, je průmysl, který zahrnuje restauratérství, hotelnictví (ubytování) a cestovní ruch, který by měl být někým centrálně řízen, a opravte mně pokud se mýlím, ale v Česku tomu tak není.
Existuje například ČMOS Českomoravský Odborový svaz pohostinství, hotelů a cestovního ruchu a různé asociace jako AKC ČR, AHR ČR která vznikla spojením NFHR A HOREKY, svaz číšníků, barmanů, someliérů a ještě celá řada různých asociací a spolků které se na pohostinství nějak podílí, nebo se na něm přiživuje, ale každá z těchto organizací si hraje na svém písku a nikdo to pohostinství neřídí, a nikdo ho nekontroluje.
Kdysi pohostinství spadalo pod Ministerstvo vnitřního obchodu a tak jsem se podíval na stránky ministerstva pro místní rozvoj, ale tam se dnes o pohostinství již nehovoří.
Dozvěděl jsem se ale, že ministerstvo pro místní rozvoj bylo zřízeno s účinností od 1. listopadu 1996 pro státní správu těchto oblastí:
Pokud se povšimnete, tak o pohostistnví, restauratérství nebo hotelnictví tam není ani zmínka.
Podle mé zmíněné teorie cestovní ruch je jedním sektorem pohostinství a tak jsem se pídil po cestovním ruchu a zjistil jsem, že nejblíže je Česká centrála cestovního ruchu. Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism, jak jsem se dozvěděl, je příspěvková organizace MMR která podporuje příjezdový a domácí cestovní ruch obecně a dále se zaměřuje na konkrétní oblasti cestovního ruchu, kterými jsou lázeňství, kongresový a incentivní turismus a golfový turismus.
Úkolem České centrály cestovního ruchu - CzechTourism, zřízené v roce 1993, je prezentovat Českou republiku jako atraktivní turistickou destinaci v zahraničí a od roku 2003 také na domácím trhu.
CzechTourism spolupracuje s turistickými regiony a podporuje tvorbu jejich produktů, které dále propaguje prostřednictvím své rozsáhlé ediční činnosti, při účasti na akcích v zahraničí (veletrhy) a širokou spoluprací se zahraničními médii.
CzechTourism provádí marketingovou činnost v České republice i v zahraničí, kdy využitím výsledků primárního a sekundárního výzkumu přispívá k vytvoření marketingové strategie pro rozhodující trhy.
Jednou z nejvýznamnějších činností CzechTourism je rovněž působení prostřednictvím sítě oficiálních zahraničních zastoupení.
Podle mých naivních představ jsem si myslel, že tato organizace má něco co společného s hotelnictvím, pohostinstvím, restauraterstvím, nebo dokonce s gastronomii, ale o tom nikde ani zmínka.
Při tom jsem si ale uvědomil, že ani HOSTOVKA nemá samostatnou sekci pohostinství a proto jsme sekci POHOSTINSTVÍ otevřeli abyste zde mohli klást otázky které s pohostinstvím jako takovým souvisí.
Články k tomuto tématu
ADMINISTRATIVNÍ PRACOVNÍK
BONOVACÍ KNIHA
ČEŠI NEČTOU
DŮVODY NEÚSPĚCHU V PROVOZOVÁNÍ ČESKÝCH RESTAURACÍ
FRANCHISING
Franchize Day
JAK VAŘIT BEZ KUCHAŘE
LOGISTIKA
MANAGEMENT BY THE MENU
ODBORNÍCI V POHOSTINSTVÍ
SLUŽBY
Současný stav českého pohostinství
SUPERVISION
SVÍČKOVÁ, ATD.
Technologie v průmyslu pohostinství
ZBYTKY
KDO SE NA NIC NEPTÁ...
...NIC SE NEDOZVÍ!
Spolu s Voltérem považuji za své právo říkat co si myslím, ale do smrti budu obhajovat Vaše právo mi odporovat, nebo hledat pravdu nikde jinde. Když ale všechno selže, tak se pokuste použít mé rady.
Za používání anglických či jiných cizích odborných výrazu se neomlouvám, a naopak si myslím, že dnes po vstupu do EU by mi měli být vděčni hlavně pracovníci v pohostinství, kteří se bez některých těchto výrazu za nějaký čas v EU asi již neobejdou.
Žiji již více než 40 let v zahraničí a proto se také neomlouvám za mé případné gramatické chyby, i když se za ně velice stydím a snažím se polepšit. Když se podíváte na všechny ty mé několikastránkové příspěvky, které do těchto stránek píši, a porovnáte je s těmi krátkými dotazy mých čtenářů, tak uvidíte, že na to, že v česku již tak dlouho nežiji si nepočínám tak špatně.
M. Klima
Otázky a odpovědi k tomuto tématu hostovky
Otázka: Nemáte více informací z praxe o výčepech s mincovníkem? něco jako: www.samoobsluzny-vycep.ic.cz ...více
Otázka: Dobrý den, mám připomínku k rozhovoru s Vámi na Vitalia.cz. Nebyl jsem sice v USA či jinde ve světě,ale přesto bych chtěl říci,že situaci v kuchyních hodnotíte jen podle Prahy a okolí.Tam jsem přeskakoval pána s jeho psem,co se dívali v kuchyňce na televizi,tam jsem v jednom hotelu,pokud se to hote ...více
Otázka: Dobry den pane Klimo,ridil jsem se Vasim heslem, ze kdo se nepta, tak se nic nedozvi :o). Asi pred tremi dny jsem se dostal nejdrive na stranky gastronews, potom na steakgrill a pak i na Vasi hostovku a musim rici, ze jsem velmi prijemne prekvapen co vsechno jste stihnul napsat. ...více
Koncept Steakgrill
Počet návštěv