Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
ODBORNÍCI V POHOSTINSTVÍ
Autor: Michael Klíma | 23.1.2010 | Pohostinství
ODBORNÍCI V POHOSTISNTVÍ
Kdo jsou to osobnosti v českém pohostinství vím již relativně dlouho, a pokud to zajímá i vás, tak jejich seznam najdete na stránkách www.gastronews.cz na kterých ty tituly uděluje jejich šéfredaktor pan Jiří Řezáč.
Dlouho jsem ale nevěděl, kdo jsou to „experti, šéfkuchaři, food kritici a odborníci v naši zemi“. Teď ale pan Dr. Maurer uveřejnil jména alespoň 45 (musí jich ale být více, kteří se podíleli na výběru prvních deseti nejlepších restaurací, v Česku, kterým tito odborníci udělili počet bodů, podle kterých byly tyto restaurace zařazeny do níže uvedeného pořadí.
Pan doktor neuvádí, podle jakých kriterii tyto odborníky vybral, a já se musím přiznat že o některých jsem nikdy nic nečetl ani neslyšel, což ale je nepodstatné, protože je možné, že některé znáte vy: L. Baranik, L. Bárta, R. David, J. Dušek, I. Dvořák, M. Fojt, R. Fuchs, M. Hoffmeister, I. Chadima, D. Jakubec, M. Jiskra, R. John, J. Kolečko, K. Kollárová, P. Kovařík, J. Kracík, M. Kubec, M. Kuciel, M. Kuchař, J Markuzzi, P. Maurer, H. Michopulu, L. Milota, N. Mort, M. Motyčka, A. Munandar, R. Nerad, R. Paulus, M. Pešek, D. Petřík, P. Pospěchová, P. Pospíšil, V. Poštulka, M. Raditsch, M. Slezák, R. Smrčka, V. Sochor, P. Sváček, T. Sysel, D. Šašek, L. Ševčík, J. Štift, R. Šusta, I. Vodochodský, L. Vostárek.
Pan Dr. Maurer také neuvádí, podle jakých kriterií byly ty restaurace hodnoceny, ale říká, že každý z těch odborníků napsal pořadí svých favoritů, za což si určitě zaslouží krediT a uznání, protože je to velice náročná práce spojená s nemalými finančními výdaji nemluvě o potřebném čase:
130 bodů La Degustation Boheme Bourgeoise
91 bodů Allegro, Four Seasons
43 bodů Le Terroir
27 bodů Alcron, Radisson Blu
27 bodů Aromi
27 bodů La Finestra
26 bodů Café Imperial
26 bodů Divinis
23 bodů Ada, Hoffmeister
18 bodů Essensia, Mandarin Oriental
Některé z těchto restaurací znám a proto se nedivím že měly relativně neuspokojivé recenze uveřejněné buď v Lidových, nebo Hospodářských novinách a mám je zkopírované, a tak mi ten výběr nepřipadá tak docela košer a stejně pochybný mi připadá ten výběr těch „odborníků“. Na každý pád to udělalo velkou kaňku na kredibilitě pana doktora Maurera.
Michael Klima
Koncept Steakgrill
Počet návštěv