Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Jídla a jídelní lístky
Hned úvodem do teto sekce některé z vás asi zklamu v tom, že jak psát jídení lístky vás zde nenaučím.
Já jsem na téma jídel a jídelních lístků do obborného tisku a do odbornýh web stránek v Česku již napsal více než kdokoliv jiný před tím, ale až na nějaké výjimky to nepadlo na úrodnu půdu a tak s tím jsem více méně definitivně skončil.
Ty české jídelní lístky, až na nějaké výjmky, tvořené podle více než 60 let starých archaických modelů jsou slátaniny všeho možnéno. Doba je dnes jiná, ale přesto je restauratéři opisují jeden od druhého, občas do nich přidají "své kreace", ale jinak je to stejné od Šumavy k Tatrám, ale jak se zdá tak většina lidí, protože nemají srovnání jim to "baští". No a to nemluvím o cenách jídel a nápojů které jsou ve většině případů také buď opisané nebo tvořené podle ohadu.
V této sekci vás já, a nejspíše nikdo jiný nebude učit jak jíselní llístky a ceny tvořit, jako spíše jak jídelní lístky číst.
V této sekci se studenti Hostovky naučí srovnávat, aby věděli co jim za jeich peníze patří a vytvořili tak tlak na tyrestauratéry kteří pohostinství chápou jen jako stnadný způsob obohacování.
Pokud se jídel týká, tak v teto sekci se studenti Hostovky dozví o jídlech která se na českých jídelních objevují jen sporadicky, ale se kerými se určitě setkají při svých cestách do zahraničí.
Pokud se na českých, slovenský, ale i na zahraničních jídelních lístcích setkáte s jidly které nejsou srozumitelně papsané tak neváheje se v této sekci na ně zaptat. To samé platí o případech kdy se domníváte že cena takového jídla neodpovídá jeho hodnotě případně ambianci dané restaruace.
Články k tomuto tématu
ALEMANDE
Americké brambory
AMUSE-GUELE
ANNA BRAMBORY
Argula
ASPIK
Bahmi goreng
BECHAMEL
BIBLE
BRAMBOROVÉ LUPÍNKY
BUJABÉZA
BUZ WORD
CAESAR SALÁT
Chatobriand
CHICKEN NUGGETS
CHILI
CHIPSY
Co si objednávat v restauracích a proč I.
CONVENIENCE
CZECH SPECIALS I.
CZECH SPECIALS II.
Česká kuchyně
DĚTSKÉ JÍDELNÍ LÍSTKY
DRESINK
Fajity
FINGER FOOD
FINGER FOOD II
FINGER FOOD III
FINGER FOODS
Gastgronomické skupiny jídel
Gastronomické skupiny na českých lístcích
GASTRONOMY
GULÁŠ
Hoppelpoppel
Hotchpotch
HOTOVKY
HUMR
JAHODY
Jak číst jídelní lístek
JÍDELNÍ LÍSTEK
KALDOUN
KUŘECÍ KŘIDÉLKA
MARSHMALLOWS
MŮJ GULÁŠ
NA LETADLECH
NÁZVY JÍDEL
NÁZVY JÍDEL II
O MASE
O MASE II
OBLOHA
PLODY MOŘE
PLODY MOŘE - MUŠLE
PLODY MOŘE KRABI
PLODY MOŘE ÚSTŘICE
POLÉVKY
POLÉVKY I
Pompano en Papillote
POPIS JÍDEL NA JÍDELNÍCH LÍSTCÍCH
PORCHETTA
PRAVDA NA JÍDELNÍM LÍSTKU
PŘEDKRMY - SNACKS
PŘEDKRMY I.
PŘEDKRMY II
Prime Rib
ROCKY MOUNTAIN OYSTERS
ROPUCHA
SALÁTOVÉ BARY
Salsa
Salzburger Nockerln
SELE
Shrimp de Jonghe
SPECIALITY
STEAK
STEAKY
STEAKY II
STEAMSHIP ROUND
STROGANOV
ŠAŠLIK, KEBAB, BROCHETTE, BARBECUE, SATAY A SATE
Tatarský biftek
TATARSKÝ STEAK TROCHU JINAK
TRUTH ON THE MENU
Tvorba cen nápojů a jídel v České republice
Upotřebitelné a neupotřebitelné zbytky
VÁHA PORCÍ
VDOLKY
VEJCE
VEPŘOVÁ PANENKA PARMENTIER
Zatracený krabí život
Zbytky
ZKRATKY NA JÍDELNÍCH LÍSTCÍCH
KDO SE NA NIC NEPTÁ...
...NIC SE NEDOZVÍ!
Spolu s Voltérem považuji za své právo říkat co si myslím, ale do smrti budu obhajovat Vaše právo mi odporovat, nebo hledat pravdu nikde jinde. Když ale všechno selže, tak se pokuste použít mé rady.
Za používání anglických či jiných cizích odborných výrazu se neomlouvám, a naopak si myslím, že dnes po vstupu do EU by mi měli být vděčni hlavně pracovníci v pohostinství, kteří se bez některých těchto výrazu za nějaký čas v EU asi již neobejdou.
Žiji již více než 40 let v zahraničí a proto se také neomlouvám za mé případné gramatické chyby, i když se za ně velice stydím a snažím se polepšit. Když se podíváte na všechny ty mé několikastránkové příspěvky, které do těchto stránek píši, a porovnáte je s těmi krátkými dotazy mých čtenářů, tak uvidíte, že na to, že v česku již tak dlouho nežiji si nepočínám tak špatně.
M. Klima
Otázky a odpovědi k tomuto tématu hostovky
Otázka: Vážený pane Klímo dobrý den. Můžete mi prosím poradit, kde najdu na internetu návod na kalkukace pro výrobu pizzy, respektive receptury(složení). Přeji Vám mnoho zdraví a přeji hezký den. Milan Vladař ...více
Otázka: Zajímalo by mě jestli hmotnost porce masa je braná v syrovém,nebo vařeném stavu.Jsou případy ,že doma vaříme i 10 porcí.Máme problém s odhadem surovin,s množstvím přílohy a masa.Můžete mi nějak poradit,nebo inspirovat? ...více
Otázka: Dobry den-pane Klima,chci se zeptat co rikate na tuto ukazku jidelaku-jidel-- DŘEVORUBECKÝ MĚŠEC (kuřecí kapsa plněná pikantní směsí) 200g ŠERIFOVA HVĚZDA (vepřová panenka plněná brynzou, anglická slanina,křen) ...více
Koncept Steakgrill
Počet návštěv