Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
ANNA BRAMBORY
Autor: Michael Klíma | 10.5.2009 | Jídla a jídelní lístky
Anna brambory, francouzsky Pommes Anna, anglicky Anna potatoes, je podle mnohých údajně výtvor pana Dugléré, kuchaře ve známé restauraci Café Anglaise na ulici Lafitte v Paříži. Mnoho slavných žen jménem Anna, by bylo bývalo poctěno vědomím, že tyto brambory byly pojmenovány po nich. Málokterá ale věděla, že Dugléré tyto brambory pojmenoval po populární francouzské prostitutce Anna Deslions. Tyto brambory si získaly větší popularitu než měla Anna Deslions, jejíž popularita zanikla díky popularitě mnohých dalších kolegyň, ale její brambory se ještě dodnes objevují na jídelních lístcích mnoha mezinárodních restauracích ve kterých se většinou připravují v individuálních porcích, což je relativně zdlouhavý proces.
Díky jejich oblibě se připravují i pro bankety nebo jiné společenské akce. V tom případě se oloupané, stejně velké brambory nakrájí na plátky a dají do studené vody odškrobit a po několik okamžicích se jednotlivé plátky, jeden po druhém namáčí do rozpuštěného másla a šindelovitě, zpravidla ve čtyřech řadách, se pokládají do mělkých gastronádob. Následně se tyto brambory zapečou dozlatova v horké troubě.
Koncept Steakgrill
Počet návštěv