Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Nejlepší host je sofistikovaný host a tím se stanete studiem hostovky

CZECH SPECIALS I.
Autor: Michael Klíma | 30.1.2010 | Jídla a jídelní lístky

 

Začnu tuto sekci přispěvkem pan Michala Šťovíčka kteý ho přiložil do otázek, ale tam by to nejspíše hodně lidí nečetlo.

Dobrý den pane Klímo,

Na začátek mého příspěvku Vám zasílám pozdrav. Jelikož rád diskutuji chtěl bych vyjádřit svůj názor na dění v české gastronomii,tedy předem se omlouvám,že to píši do otázek,je to proto že na Hostovce chybí diskuzní fórum,což mi opravdu chybí.

Myslím,že se něco začíná dít na scéně české gastronomie,nachazíme se na nějakém rozcestí a vlastně nikdo neví jakou cestou se má vydat,myslím tím samozřejmě lidi pracující v tomto oboru,protože hosté si svou cestu zvolí sami,i když popravdě řečeno mimo Prahu moc možností až na vyjimky nemají.

Naši přední odborníci se vydali na cestu rádoby českou,a v tom je asi kámen úrazu,nejsem si jist,že existuje nějaká typická česká kuchyně,pokud to vemu historicky tak naše kuchyně musela být ovlivněna kuchyní německou,rakousko-uherskou a kdoví jakou ještě,vždyť Čechy leží ve středu Evropy a ta samozřejmě musela mít vliv i na českou kuchyni.

Kupříkladu rakušáci zcela bez obalu řeknou,že na rakouskou kuchyni měli vliv němci,češi,maďaři a nikdo si s tím neláme hlavu,s tou naší kuchyní to bude podobné,takže logicky docházíme k tomu,že česká kuchyně je taky takový mix,vždyť nejen v Praze žilo vedle sebe spousta národnostních skupin,ale samozřejmě také v regionech.

Taková kuchyně staré Šumavy je třeba mix česko-německý,před válkou zde byla i početná židovská komunita.Ony i ty brambory se zde vždy nepěstovali,protože před tou bramborou revolucí tady byl základ zelí a tak bychom mohli pokračovat do nekonečna.Takže spíše by se mělo říkat jak ostatní kuchyně ovlivnili tu naši,a možná by to bylo pro ty cizince zajímavější a srozumitelnější.

Když jsem nedávno hodnotil projekt Czech Specials,tak jsem si ještě myslel.že to snad není špatné,to ovšem ještě nebyly všechny speciality na webové stránce,když jsem procházel jednotlivé kraje nestačil jsem se divit,já to totiž neznám,je jasné že tady někdo měnil receptury a vymýšlel snad i názvy,taky mi vadí ta nálepka za kterou mám platit 3000,-Kč , a pak se modlit co řekne komise až přijde na svíčkovou,za poslední rok se na ni nikdo v mé restaurace na Šumavě nikdo neptal! Takže já tu nálepku nechci,a vařit tyhle regionální blbosti taky nebudu.

Já jsem pro regionální kuchyni,ale pro tu opravdovou,a tyhle recepty nám naši mistři kuchaři asi nedají,protože je sami neví,pražský kulinářský institut dokonce lidi žádá aby posílali staré recepty, na oplátku pak dostanou kurz vaření zdarma,což není špatné,protože ty kurzy opravdu levné nejsou (docela dobrej byznys)! Takže já si pro recept raději zajdu k nějaké místní babičce,takže tady je ta chyba,staré recepty se vyhodili a my je nyní pracně hledáme,za tenhle stav není zodpovědné jen socialistické pohostinství,ale i toto pseudopostsocialické.Prostě se stačí vrátit k tomu jak se to kdysi vařilo a nesnažit znovu objevit Ameriku,protože ono kdysi všechno špatné nebylo.

Nedávno jste mi psal,že bych na jídelním lístku mohl nechat i jiná jídla než jen ty krajová,začínám o tom uvažovat,protože nechci připravit mé hosty o mou francouzskou cibulačku,o které říkají že byla famózní,nebo rizoto s hříbky.To jsem se dnes rozepsal,mám toho ještě hodně na jazyku,ale to až příště. 

Zdraví Vás

Michal Šťovíček


Vrátit se na předchozí stránku

Koncept Steakgrill

Stránky první restaurace konceptu Steakgrill:


Steakgrill

s.jpg, 748B Koncept Steakgrill©

facebook

Počet návštěv

3160451
© 2007 - 2018, http://www.hostovka.cz