Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
ALEMANDE
Autor: Michael Klíma | 3.5.2009 | Jídla a jídelní lístky
Alemande je francouzský výraz znamenající německý, ale také název jedné z velice populárních francouzských omáček. Když známý kuchař Antoine Carême vytvořili tuto lehkou krémovou omáčku, jejíž světlá barva mu připomínala bledé, blonďaté Němce, tak tuto omáčku pojmenoval Alemande, neboli německá. Toto ale bylo proti mysli mnoha francouzských kuchařů, kteří nemohli přežít, že nějaká omáčka má jiné jméno než francouzské. Dokonce i král všech kuchařů a kuchař všech králů Escoffier se jednou pokusil změnit germánské jméno této již tak slavné omáčky na Sauce Blonde nebo Sauce Parisienne, ale její původní „německý“ název přežil.
Koncept Steakgrill
Počet návštěv