Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
LOGISTIKA
Autor: Michael Klíma | 1.5.2009 | Pohostinství
Michael D. Klima, CEC, CCE
Logistika je věda jejíž poznatky byly prvně používány v armádách pro zabezpečení personálu, zařízení a zásob pro vojenské účely. Řízení moderní armády vybavené složitým zařízením a zbraněmi vyžaduje velké logistické úsilí. Ve druhé světové válce jeden ze čtyřech členů americké armády se zbýval logistikou, která zabezpečovala vše potřebné pro zbývající bojové jednotky při jejich přesunech.
Dnes se logistika používá téměř ve všech odvětvích obchodu a průmyslu. V poslední době tento výraz používají studenti v pohostinském průmyslu k popisu podobných obchodních aktivit jako je nákup, transportace, uskladnění a zpracování potravin, servis hotových pokrmů, apod., a to jak ve velkých organizacích tak i v menších provozech.
Logistika je spojení jednotlivých aktivit v místě a čase.
Taktiky logistiky v pohostinství, tak jako taktiky logistiky v armádách, jsou zaměřeny na úspěšné zakončení boje proti nepříteli. V pohostinství, i když se o tom tak nemluví, logistika je také nástroj v boji a to v boji o hosta a nepřítelem je konkurence. Boj o hosta, obzvláště toho zahraničního, je mnohdy velice tvrdý, a při vstupu do Evropského Společenství se tento boj může stát nemilosrdným. Úměrně k tomu se budou muset zcela změnit stávající taktiky marketingu přičemž jak jsme si řekli neúčinnějším nástrojem marketingu je jídelní lístek.
Koncept Steakgrill
Počet návštěv