Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
Dobrý den,
mám připomínku k rozhovoru s Vámi na Vitalia.cz.
Nebyl jsem sice v USA či jinde ve světě,ale přesto bych chtěl říci,že situaci v kuchyních hodnotíte jen podle Prahy a okolí.Tam jsem přeskakoval pána s jeho psem,co se dívali v kuchyňce na televizi,tam jsem v jednom hotelu,pokud se to hotelem dalo nazvat,vydržel tu špínu a požadovaný způsob vaření jen 3 dny.Tam hygiena pobírá příslušné obálky.Jenže tato země není jen Praha.Dělal jsem na horách,na severu i jihu Čech a zejména na Moravě.A tam ta móda z Prahy a okolí ještě nedošla.Lépe řečeno , byla již odstraněna.Jenomže jsou různí,co ve službách zahraničních firem rychlého občerstvení vystupují v televizi či v jiných prostředcích a sdělují národu,že všude to stojí za houby,že všude je to špatné a v podtexti říkají lidem - nechoďte jíst do hospody,jděte raději k nám.A výsledkem je pokles návštěvosti a úpadek dnes již skomírajího drobného českého pohostinství,kterému nechce nikdo pomoci /třeba tím,že by tzv.stravenky platily jen ve veřejném stravování a ne v každém marketu/.Proč se takhle Vy, odborníci veřejně vystupující, chováte? Nemám jiné vysvětlení,než že jste v žoldu oněch zahraničních firem,zejména z USA. Ale takovým se neříká odborník,ale jinak. Nemám rád lidi,co se sebrali a šli za lepším a teď přišli,shrábli to,co tu jiní vydřeli a nebo jen hází špínu na tuhle zemi a říkají,jak je to jinde lepší.Proč tam nezůstanou někde v těch karavanech,slumech,v tom,na co si zvykli a nevnucují nám svůj a jen svůj názor,který nemají podložen v širších souvislostech.Přeji krásný den.
1.Proč posuzujete ¨kuchyně v Čechách a na Moravě podle Prahy a okolí,popř. USA?
Odpověď:
Vážený pane inženýre,
V odpověď na Vaši otázku, proč posuzuji kuchyni v Čechách a na Moravě podle Prahy a okolí, popř. USA, mohu napsat jenom tolik, že v mých kritikách, chcete-li posudcích, se nezabývám jenom stavem nebo čistotou kuchyní, ale gastronomii a pohostinstvím jako takovým. Také jsem dalek toho, abych, pokud se gastronomie týká, dával za vzor Prahu, ba právě naopak. Já mám mimo amerického opět i české občanství, a vím že „ta země“ není jen Praha, ba naopak. Já jsem kdysi napsal relativně zajímavý článek o tom, že gastronomie nekonči jen 20 km za Prahou.
Pokud byste mých článků a kritik přečetl více, tak byste se povšiml, že Pražské pohostinství kritizuji naopak více než kterékoliv jiné, a sice proto, že oproti Vám mám možnost srovnání.
Pokud se těch zahraničních firem rychlého občerstvení týká, tak si myslím, že jejich zástupci se na televizi producírují minimálně, protože to v zásadě nemají zapotřebí, protože lidé k nim chodí již raději než někam jinam.
To víte, některým lidem jsou ty fast food solí v očích, ale mohu vám vážený pane inženýre, zcela zodpovědně říci, že o zlepšení čistoty a hygieny, a to ne jenom v Česku, ale v celém světě, vděčí to pohostinství právě těm americkým fast food.
Pokles návštěvnosti a úpadek dnes již skomírajícího dobrého pohostinství českého pohostinství já kritizuji již více než dvacet let, protože jako jeden z mála slávu předválečného českého pohostinství pamatuji. Jak můžete říci takovou volovinu, jako že jsem „v žoldu oněch zahraničních firem, zejména z USA, aniž byste si o mně něco přečetl. Já jsem nebyl v žoldu komunistů, a nejsem v žoldu ani nikoho jiného. Já mám svoji diplomacii (někde si přečtěte co to je) a mohu si na svoji hubu říkat co chci, ale takovou blbost bych z úst v životě nevypustil. To že nemáte rád lidi, kteří se sebrali a šli za lepším a teď shrábli to, co tu jiní vydřeli a to je docela v pořádku, na to máte právo. Já jsem sice šel za lepším, a po té sametové revoluci ,když jsem se přišel podívat na to co se tu za tu dobu co jsem byl v zahraničí vybudovalo, jsem ale zjistil, že to všechno bylo již rozkradené či vytunelované.
V karavanech jsem v Americe nikdy nebydlel, i když některé jsou luxusnější než české paneláky, ani jsem nikdy nebydlel ve slumech. Jinak mohu říci, že jsem se o mé názory na kvalitní pohostinství, které mám naštěstí písemně dokumentované, v širších souvislostech, snažil s Čechy podělit, ale bylo mi řečeno, že Češi všechno vědí, že se občas i něco rádi naučí, ale že je nesmím poučovat a tak jsem to vzdal.
Ještě k těm stravenkám. Napsal jsem na toto téma již před lety článek ve kterém jsem podrobně popsal jak nesmyslné to je a předpovídal jsem, že jednoho dne to stejně skončí, a jak jsem se dočetl v novinách, tak už je to velice blízko.
Závěrem vážený pane inženýre jenom tolik, že štěkáte na špatný strom. Mě byste musel doložit alespoň jeden případ, ve kterém jsem neoprávněně to české pohostinství pošpinil či poškodil.
S pozdravem.
MICHAEL KLIMA CEC, CCE,
Certified Executive Chef, Certified Culinary Educator,
Certified Hospitality Industry Consultant, Professor Emeritus Triton College, Illinois, USA, člen Syndikátu novinářů ČR, Freelance Writer, čestný člen AKC ČR od 1989 držitel zlaté medaile Magdaleny Dobromily Rettigové
e-mail: klima@steakgrill.cz , www.hostovka.cz, www.steakgrill.cz
Tel.: 776 890 056
Koncept Steakgrill
Počet návštěv