Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
Dobrý den pane Klíma,
prosím Vás o zodpovězení několika dotazů, zřejmě je již většina hostovky zná, ale mě dělají potíže. Pokud jsou již zodpovězeny na Vaší web.stránce, moc se Vám omlouvám.
Zajímá mě kam s kávovou lžící po vypití kávy ( hrnek či talířek)?
Dále při užití plátěného ubrousku - položit na kolena a když si potřebuji utřít během jezení ústa - použít tento plátěný ubrousek a opět jej položit na kolena?
Utřít si vždy ústa při přerušení jídla z důvodu napití se?
Stalo se mi nedávno, číšník mi přinesl jen jeden příbor na hlavní chod, objednávám si předkrm a jím s tímto příborem - vložit do talíře či ponechat jej na ubrousku na stole a užít jej opět na další chod?
Dále užití vidličky hroty dolů - jak nabrat drobnou oblohu ( např.zelí) při užití vidličky s hroty obrácenými dolů (lze otočit hroty nahoru a nabrat oblohu a při krájení masa opět otočit dolů)?
Děkuji za odpovědi.
Odpověď:
VáženáBarbaro,
všechno je to v kultůře stolování. V rodině by to nebyl takový velký faux pas kdyby se používal jeden a ten samý příbor pro něklik daších chodů. Kdysi za tím účelem se na stůl dávaly tak zvané "kobylky" na které se v tom příadě příbory odkládaly.
Jinak ale, v restauracích někdejší druhé nebo prvé cenové skupiny se na stůl zaklá při nejmenším příbor na předkrm a příbor na hlavníj ídlo.
Pokud se týká použití vidličky tak je to vše v logice a praktčnosti. Pro snadnější krájení masa nebo tuhých potravin se vidslička drží hroty dolů a tak se také sousta vkládají do úst. Přílohy jako napříkad zelí a podbně, se nabírají vidičkou s hroty nahoru protože je to přirozenější.
Michael Klíma
Koncept Steakgrill
Počet návštěv