Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
POKOJOVÁ TEPLOTA
Autor: Michael Klíma | 23.4.2008 | Gastronomie
Pokojová teplota, anglicky zvaná room temperature, také známá jako vůkolní nebo okolní teplota, je vžité označení teploty uvnitř nějakého prostoru na kterou jsou lidé zviklí.
Pokojová teplota je tudíž určována lidskou preferencí pohodlí a příjemného pocitu a pohybuje se mezi 18°C(64.4°F) do 24°C (75.2 °F), avšak toto se mění podle oblastí ve které lidé žijí.
Tento výraz se také používá v gastronomii pro označení teploty jídla či vín které jsou v dané době podávány.
Proto obzvláště u starších receptů nebo údajů o podávání například vína musíme tyto údaje brát s reservou. Víno podávané při "pokojové" teplotě někdejší hradní síně v severní Evropě bude mít o mnoho nižší teplotu než víno podávané při pokojové teplotě v Italii nebo ve Španělsku.
Na to bohužel někteří autoři, lépe řečeno opisovači či překladatelé starších gastronomických knih zapomínají a proto je lépe se řídit místními zvyky.
Například červené víno, keré podle všech vžitých pravidel má být podávané při pokojové teplotě, je napříkla v Kalifornii v mnoha případech podáváno chlazené a to samé se dá říci o teplotě piva. What a country!
Neboli i zde platí americké přísloví "In Rome, do as the Romans do".
Koncept Steakgrill
Počet návštěv