Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
AMBIANCE
Autor: Michael Klíma | 5.4.2008 | Gastronomie
Ambiance je francouzské slovo které podle slovníku znamená okoli a ovzduší, což podle mně je ale asi jen tak desetina toho co se pod slovem ambiance rozumí v americkém pohostinství. V americkém pohostinství ambiance totiž zahrnuje sice i okolí a ovzduší, ale znamená to více méně celkový dojem z prostředí, zařízení, hudby, ale i pokojová teplota, dobrý pocit z jídla a pití, servisu a dobré nálady, neboli celkové uspokojení.
Ambiance podobně jako GOODWILL se nedá přesně specifikovat a nedá se vyjádřit ani penězi o čemž svědčí článek o restauraci mého dobrého přítele Louise Szathmaryho Bakery. Ten článek by si měli přečíst všichni ti naši "odborníci" kteří většinou zkrachují proto, že jednak nemají ten správný know how, ale hlavně proto, že si pletou "luxus" s ambiáncí.
V Česku se ale v poslední době také používá výraz zážitková gastronomie který ale nebyl tuším nikdy nikým podrobně popsán který ale má s výrazem ambiance tak trochu co společného viz., můj koncept Steakgrill.
Ambiance jsou ale i jiná specifika jako je nepříklad ojedinělý koncept, ojedinělá jídla případně i jméno a popularita šéfkuchaře apod. Do toho do všeho daný podnik musel ivnestovat čas, mimořádné úsilí a peníze a to samozřejmě se projeví i v cenách.
Já vím že nemohu říci, že někteří Češi nemají žádnou Kinderstube tudíž že nevědí že za tu ambiánce se musí platit protože by mně hned někdo řekl, že Čechy urážím, ale vám, jako studentům Hostovky, se zde o tom musím zmínit. I když dnešní návštěvníci restauraci jsou daleko sofistikovanějšími hosty než byli před Sametovou revolucí, tak přesto se najdou i takoví kteří omylem vejdou do nestandardní restaurace a domáhají se jídel na které jsou zvyklí a které třeba i znají. Pokud taková jídla ta restaurace nemá, tak se jejich neuspokojení obrátí v nepodložené stížnosti či pomluvy.
Jak dnes již víte, tak jak na těchto stránkách, tak i v jiných mediích se snažím české hosty poučit v tom co mohou v jednotlivých typech pohostisnských provozů očekávat a co jim za jejich peníze patří, ale bohužel to chce nějaký čas.
Koncept Steakgrill
Počet návštěv