Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
OBYČEJNÝ ČLOVĚK OCHUTNÁ VYSOKOU GASTRONOMII
Autor: Michael Klíma | 26.1.2010 | Gastronomie
OBYČEJNÝ ČLOVĚK OCHUTNÁ VYSOKOU GASTRONOMII
To si musíte na těch stránkách přečíst, ale hlavně těch 294 komentářů k tomuto článku jak tomu říká pan Cuketka, ale ve skutečnosti je to takový typický „český chat“ ve kterém se někteří pisatelé „uvolňuji“ a popisují své dobré či špatné poznatky s návštěv těch Grand Restaurantů doporučných těmi 45 odborníky, které vybral pan Maurer.
To si počtete a dokonce se hodně naučíte. Já jsem prevít tak jsem si ty bulšity přečetl všechny, a musím říci, že bych chtěl mít starosti některých těch „chaterů“ a Rostchildovo peníze, nebo alespoň peníze těch, kteří se cítili být ošizeni.
Nejsem ale pokrytec a tak nemohu říci, že bych je litoval, ba naopak, jim to přeji, protože to je ta daň z blbosti.
Co očekávali? Takové Grand Restaurants nejsou nějaké charity. To že ty své speciality dávají za třetinové, nebo poloviční ceny je samo o sobě ukázkou v jak velkém srabu musí být, a teď si k tomu připočtěte tu provizi, kterou musí zaplatit panu Maurerovi, který to zadarmo také nedělá, tak když se to neuchytí tak jim zbudou nejvýše tak oči pro pláč.
Nakonec v tom chatu se dočtete, že se pan Maurer na tom údajně napakuje a že i pan Cuketka si z toho udělal business. What a BS!
Také jsem se z toho chatu dozvěděl, že z toho Repre údajně „vyrazili“ šéfkuchaře Krále, který, jak zlé jazyky tvrdí, tam za celá léta nic dobrého neuvařil, což se mi ale nechce věřit, protože měl medailí, jako žádný jiný z jeho kolegů, leda, že těmi medailemi se to kuchařské umění měřit nedá.
Prostě co vám budu povídat, prostě pokud v těchto zimních večerech nemáte co dělat, tak si ten chat, neboli ty „Latrine Nachrichten“ musíte pročíst. Nedejte se ale ovlivnit, a pak až si to přečtete, tak si teprve některé to degustační menu předplaťte abyste, pokud to nevíte, vůbec věděli jak se živí čeští gurmáni.
Musíte si ale pospíšit. To že ty restaurace šli s těmi cenami tak dolů svědčí o tom, že jsou ve velkém srabu a že pro některé je to derniére cri před tím než zavřou. Také nesmíte zapomenout, že v únoru to skončí a pak je šmitec. Je ale možné, že pro veliký úspěch se ta akce bude opakovat příští rok.
To víte, kterou tu Grand Restaurant si vybrat vám já neporadím. Já jsem se sice v životě zúčastnil i několika banketů o 10 až 12 chodech, a sám jsem během mé práce podobných banketů naplánoval nesčíslné množství, a v Orientě jsem se zúčastni bufetů, na kterých se podávalo 50, i více lahůdek, ale musím se přiznat, že degustační menu jsem nikdy neochutnal ani nenaplánoval, natožpak abych nějaké uvařil.
Já se sice mohu pochlubit, že za dobu mé 40 leté zahraniční praxe jsem pracoval v těch předních mezinárodních hotelích a prestižních restauracích jako Executive Chef, ale musím se přiznat, že jsem sám vlastně nikdy nic neuvařil. Většinou jsem měl šťáb kuchařů, kterým jsem vypracoval receptury a manuály a pak jsem je jen hlídal, aby ta jídla vařili přesně podle mých instrukcí.
Vy ale nesmíte zapomínat na to, že jste v Česku, kde každý kuchař je vyučený a někteří dokonce i s maturitou, nebo s doktorátem, a kde každý kuchař vaří buď podle těch 60 let osvědčených státních norem připadně podle Magdaleny Dobromily Rettigové, (v Degustation Bohême Buorgeoise podle M. Svobodové), nebo podle vlastních osvědčených receptů, kteří tudíž všechno vědí a kde bych si totiž s mými recepty stejně ani nevrzl.
Také mně napadá, že ta akce CZECH SPECIALS, podle mé předpovědi skončí fiaskem, a tak by se pan Maurer měl chytit té příležitosti a když ta degustační menu těch Grand Restaurant jsou takový šlágr, tak by je měl inzerovat v zahraničí kde všichni také nejsou milionáři a jsou tam také „obyčejní lidé”, a ti by se na to možná také nachytali..
M. Klima
Koncept Steakgrill
Počet návštěv