Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Nejlepší host je sofistikovaný host a tím se stanete studiem hostovky

Alaska
Autor: Michael Klíma | 26.6.2005 | Co, kdy, kde a jak

Jeden ze států amerických, ale v americké gastronomii Alaska v plném znění Baked Alaska; francouzsky Omelette Surprise; je něco čemu se kdysi česky říkalo omeleta s překvapením, v těch rádoby francouzských restauracích omelette surrprise.

obr1

Původně se omeleta s překvapením připravovala tak, že se na sokl z piškotového těsta navršila relativně tuhá zmrzlina která se případně pokryla konzervovaným ovocem a tuhým sněhem. Posléze se tato "omeleta" zprudka opekla v horké troubě do zlatova.

Později zavedením plynu do kuchyní se bílky ošlehly hadicí s hořícím plynem. Tato omeleta se většinou podávala pro větší společnost při mimořádných příležitostech. Před podáváním se omeleta přelila nějakou dobře hořící lihovinou a za potlesku stolovníků se přinesla do ztemnělé místnosti, což bylo to překvapení "surprise".

Omeleta se urychleně naporcovala a hned podávala. Příprava tohoto moučníku byla relativně pracná, což se odrazilo v její ceně která byla překvapením i pro hostitele.

Nicméně je ale třeba zdůraznit, že v žádném případě se nepoužívá šlehačka, a to nejenom proto, že by se ta omeleta nedala přelévat lihovinou a zapalovat.

Překvapením pro vás asi bude, že dnes se omeleta s překvapením může připravovat v individuálních porcích dopředu a  zmrazovat, což by se šlehačkou  také dělat nemohlo.


Vrátit se na předchozí stránku

Koncept Steakgrill

Stránky první restaurace konceptu Steakgrill:


Steakgrill

s.jpg, 748B Koncept Steakgrill©

facebook

Počet návštěv

3160446
© 2007 - 2018, http://www.hostovka.cz