Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Alaska
Autor: Michael Klíma | 26.6.2005 | Co, kdy, kde a jak
Jeden ze států amerických, ale v americké gastronomii Alaska v plném znění Baked Alaska; francouzsky Omelette Surprise; je něco čemu se kdysi česky říkalo omeleta s překvapením, v těch rádoby francouzských restauracích omelette surrprise.
Původně se omeleta s překvapením připravovala tak, že se na sokl z piškotového těsta navršila relativně tuhá zmrzlina která se případně pokryla konzervovaným ovocem a tuhým sněhem. Posléze se tato "omeleta" zprudka opekla v horké troubě do zlatova.
Později zavedením plynu do kuchyní se bílky ošlehly hadicí s hořícím plynem. Tato omeleta se většinou podávala pro větší společnost při mimořádných příležitostech. Před podáváním se omeleta přelila nějakou dobře hořící lihovinou a za potlesku stolovníků se přinesla do ztemnělé místnosti, což bylo to překvapení "surprise".
Omeleta se urychleně naporcovala a hned podávala. Příprava tohoto moučníku byla relativně pracná, což se odrazilo v její ceně která byla překvapením i pro hostitele.
Nicméně je ale třeba zdůraznit, že v žádném případě se nepoužívá šlehačka, a to nejenom proto, že by se ta omeleta nedala přelévat lihovinou a zapalovat.
Překvapením pro vás asi bude, že dnes se omeleta s překvapením může připravovat v individuálních porcích dopředu a zmrazovat, což by se šlehačkou také dělat nemohlo.
Koncept Steakgrill
Počet návštěv