Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
PARMENTIER
Autor: Michael Klíma | 29.6.2008 | Kdo, kdy, kde
Antoine-Augustin Parmentier (Montdidier srpen12, 1737, prosinec 13, 1813)
Francouzský agronom a ekonom který mimo jiné ve Francii a v Evropě zpopularizoval brambory.
V roce 1748 pruský král Fridrich II., pod přísnými tresty ukládal sedlákům pěstovat brambory k čemuž jim dokonce dodával setbu, kdežto francouzský parlament pěstování brambor zakazoval s odůvodněním, že pojídání brambor způsobuje lepru.
Tento zákaz byl zrušen teprve díky Parmentierovi po kterém následně bylo pojmenováno velké množství jídel z brambor.
Pokud máte smysl pro humor, tak vám mohu napsat, že nejslavnější jídlo pojemenované po Parmentierovi je moje VEŘOVÁ PANENKA PARMENTIER.
Koncept Steakgrill
Počet návštěv