Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
ABOYER
Autor: Michael Klíma | 21.2.2010 | Co, kdy, kde a jak
Aboyer (fr.), je kuchyňský zaměstnanec (zpravidla kuchař) který ve velkých kuchyních vyvolává (štěká) objednávky číšníků. Kuchař pověřený přípravou vyvolaného jídla, musí nějakým způsobem dát najevo, že objednávku zaznamenal. Bylo kdysi zvykem, že po kuchaři, který nikterak neodpověděl, aboyer hodil teplou bramborou, aby ho probudil.
Aboyer je také poslední vizuální kontrolou kvality jídel před jejich výdejem z kuchyně. Fizikcká, lépe řečeno chuťová zkouška jídel vydávaných z kuchyně není prakticky možná a tak prvním kdo může chuť jídla posoudit je host, kterému bylo dané jídlo podáno.
Nicméně před tím, obsluhující, který jídlo v kuchyni se musí vizuálně přesvědčit, že jídlo odpovídá představám hostů o jejich úpravě. Následně ale, za několik okamžiků po podání jídla se vhodným způsobem hostů zeptá, zda je vše v pořádku a jestli pro ně může ještě něco udělat.
To ovšem ale jak víme se v Česku zatím nedělá, nicméně jako studenti Hostovky, byste měli usilovat o zlepšení úrovně českého pohostinství a proto byste měli téměř mít za povinnost svoji nespokojenost vyjádřit. Stejnou povinností by měla být pochvala jídla, které si pochvalu zaslouží.
V Americe funkci aboayera zastává buďto sám chef, nebo tak zvaný food checker, který je také poslední vizuální kontrolou kvality jídel před jejich výdejem z kuchyně.
Koncept Steakgrill
Počet návštěv