Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
NEUTĚŠENÝ STAV ČESKÉHO POHOSTINSTVÍ
Autor: Michael Klíma | 9.9.2011 | O čem se nemluví
NEUTĚŠENÝ STAV ČESKÉHO POHOSTINSTVÍ
Včerejší pořad (8.9.11) pana Pohlreicha ANO ŠÉFE, je sice důkazem toho, že české pohostinství je skutečně zcela na huntě, ale že by pan Pohlreich byl jeho zachráncem se nedá říci.
Za prvé vaření nezačíná nákupem, ale když to řeknu zjednodušeně, tak to začíná jídelním lístkem, který teprve ukáže, jaké receptury, jaké potraviny, jaké zařízení, a jak zkušené či zručné kuchaře budete muset mít, abyste ta jídla vůbec mohli uvařit. To ale ještě neznamená, že ta jídla prodáte, protože o ta jídla, která jste na ten lístek dali, třeba nikdo nebude mít zájem.
Prostě tak jednoduché to pohostinství zase není. V několika minulých pořadech, pokud pohostinství alespoň trochu rozumíte, jste se mohli přesvědčit, že pan Pohlreich, přesto, že je takový hulvát a je vyučený kuchař, se stejnými znalostmi jako všichni ostatní jeho spolužáci a vrstevníci, tak nějakými mimořádnými znalostmi o gastronomii nebo vaření neoplývá a o nějakém restauračním nebo kuchyňském managementu ani nemluvě. Pokud se týká znalosti vaření, tak nejvíce se vycajchnoval při těch pořadech grilování, nebo při přípravě tak jednoduché věci, jako je vaječná omeleta, nemluvě o holandské omáčce. No, to bych mu ale i odpustil, protože kde se to měl naučit, ale nemohu jen tak strávit bludy, které káže o manažmentu kuchyně, kalkulacích apod., a jenom doufám, že naši mladí adepti oboru pohostinství si ho neberou jako role model.
MICHAEL KLIMA CEC, CCE,
Certifikovaný Executive Chef, Certifikovaný odborný lektor a konzultant v průmyslu pohostinství a cestovního ruchu, Emeritní Professor Triton College, Illinois, USA, člen mezinárodního svazu konzultantů FCSI, člen Syndikátu novinářů ČR, Freelance Writer, čestný člen AKC ČR od 1989, nositel zlaté medaile Magdaleny Dobromily Rettigové, zakladatel Svazu konzultantů ČR.
e-mail: klima@steakgrill.cz , www.hostovka.cz, www.steakgrill.cz
Koncept Steakgrill
Počet návštěv