Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
V poslední době jsem se často setkala s výrazem "šejfr". Já sice v zásadě vím co to je, ale zajímalo by mně kde to vzniklo a co to slovo vůbec znamená, případně kdy a jak šejfry používat.
Ludmila
Odpověď:
Vážená Ludmilo, já výraz šejfr, což je slang pro chafig dish také často používám a neuvědomuji si, že přesto, že v pohostinství se s těmito výrazy již denně běžně setkáváme, tak mohou být lidé kteří nevědí co to je, ale stydí se zeptat.
Chaff v angličtině znamená hovor ale chafing dish znamená buď jídlo (dish) vhodné k podávání v ohřívači stejného jména, nebo samotné zařízení k udržování jídla při servírovací teplotě.
Šajfrů je celá řada od malých vyhřívaných lihem nebo jen nad svíčkou používaných v domácnostech až po velké vyhřívané suchým lihem (Sterno), plynem nebo elektricky. Dnes ani jeden podnik která podává jídla bufetovým stylem se bez šejfrů neobejde.
Dělají se malé, velké, obdélníkové, kulaté, měděné, nerezové, stříbrné a v Americe dokonce i tak zvané disposables, neboli takové které se po jednom použití vyhodí. What a country!
Kdy a jak šejfry používat je na dlouhou diskusi, musela byste být specifická.
Koncept Steakgrill
Počet návštěv