Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
Pane Klímo, já také s oblibou čtu vaše články které myslím nemají chybu, ale někdy tam skutečně použijete výraz který nejenom že neznám ale nedaří se mi ho nalézt v žádném slvníku a ani ne na internetu, jako například slovo ambiance. Pokud vás to nebude moc obtěžovat tak mi prosím napište co to znamená. Děkuji Andrea
Odpověď:
Vážená Andreo. Nechci se Vás nikterak dotknut, už jenom proto, že mi děláte komplimenty, ale jedno přikázání mého náboženství říká : "Nikomu nevěř, ani sobě", a protože jsem také velký previít, tak jsem se na ten internet podíval a máte pravdu pod heslem AMBIANCE tam je úplně něco jiného než co ta ambiance vlastně je. Ten výraz nenajdete ani v žádném americkém slovníku přestože se velice často používá. Vím ale, že je to francouzské slovo a tak jsem se podíval do francouzkého slovníku a tam pod heslem ambiance je okoli a ovzduší, což podle mně je asi jen tak desetina toho co se pod slovem ambiance rozumí v americkém pohostinství. V americkém pohostinství ambiance totiž zahrnuje sice i okolí a ovzduší, ale znamená to více méně celkový dojem z prostředí,nábytku, zařízení, uměleckých předmětů, a hudby, ale i dobrý pocit z jídla a piítí, dobré nálady, neboli celkového uspokojení. V Česku se v poslední době používá výraz zážitková gastronomie který ale nebyl tuším nikdy nikým podrobně popsán. Jedno Vám ale musím říci, že AMBIANCE, stojí velké penize.
Koncept Steakgrill
Počet návštěv